Doorstromen onmogelijk? Welnee!

door | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

De spanning op de woningmarkt is in de afgelopen jaren flink toegenomen. De woningzoekende komt steeds moeilijker aan een woning. In deze blog gaan wij ‘Floqz’ in op de woningnood en op welke manier wij actie willen ondernemen om bewegingsruimte te creëren voor de mensen die willen verhuizen, maar het een enorme drempel vinden of geen woning kunnen vinden.

‘Tekort aan woningen’

Op dit moment is er in Nederland zoals velen weten een groot tekort van maar liefst 331.000 woningen volgens het Centraal Plan Bureau. De grote steden kampen hier het meest mee. Het tekort is niet te wijten aan één oorzaak, maar door verschillende oorzaken. Vraag en aanbod dreigt steeds meer uit elkaar te raken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat in 2020 50% van de koopwoningen verkocht werd met een hogere vraagprijs. In de sociale sector is gebleken dat ouderen bijna niet durven te verhuizen door de hoge huurprijzen. Daarnaast worden huishoudens kleiner, en blijft de bevolking groeien. Hoe lang gaat dit nog door? 

‘Nieuwbouw’

Wat voor acties onderneemt de woningbouwcorporatie eigenlijk om de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren? De woningbouwcorporatie bezit ongeveer 1/3 van het woningbezit in Nederland.  Zij proberen hun steentje bij te dragen door onder andere zoveel mogelijk nieuwbouwwoningen te realiseren. Echter duurt dit enige tijd. Het is niet de oplossing voor nu, maar op langere termijn zeer gunstig. Uiteindelijk gaat het niet alleen om bouwen van nieuwe woningen. Het aanbod moet ook matchen met de vraag van de woningzoekende. Meerdere factoren kunnen hierbij een rol spelen namelijk; betaalbaarheid van de woningen en op een laagdrempelige zonder al te lange wachttijden aan een woning komen.

‘Torenlange wachtlijsten en huurprijzen’

In Utrecht is de wachttijd bij Woningnet gemiddeld 11 jaar, in Amsterdam is dat ruim 13 jaar. Starters en jongeren kunnen bijna onmogelijk aan een woning komen. Jongeren blijven hierdoor langer thuis wonen. Ouderen durven niet te verhuizen doordat de gestegen huurprijzen hen afschrikt. De gemeentes Utrecht en Amsterdam hebben nagedacht over hoe zij het voor ouderen die een grote eengezinswoning hebben aantrekkelijk kunnen maken om te verhuizen naar een kleinere woning. In de gemeente Utrecht is de Van Groot Naar Beter regeling in het leven geroepen. Ouderen krijgen hierbij in Woningnet voorrang als zij een grote woning achterlaten. Om het financieel aantrekkelijk te maken gaan zij maximaal 50 euro meer betalen aan huur. In Amsterdam bijvoorbeeld wil D66 de senioren stimuleren om te verhuizen door een verhuisbonus van 10.000 als beloning te geven. Daarnaast heeft D66 aangegeven dat als senioren verhuizen, zij dezelfde huurprijs mogen behouden wanneer zij verhuizen van een (minimaal) 4-kamer woning naar een kleinere woning. Dit allemaal om de woningmarkt te laten bewegen. Kijk goed wat voor stimuleringsregelingen jouw gemeente heeft!

Floqz helpt mee aan de doorstroming in jouw buurt!

Wij hebben meegedaan aan een doorstroomchallenge van de Provincie. Op 27 januari 2022 is Floqz op nummer 1 geëindigd met het beste idee om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen!

Wij zijn van mening dat er op de woningmarkt genoeg vraag en aanbod is, maar dat dit niet altijd zichtbaar is. Wij zijn ervan overtuigd dat de juiste connectie tussen vraag en aanbod op een laagdrempelige en veilige manier gekoppeld kan worden. Om dit te kunnen realiseren hebben wij de doorstroomtrein geïntroduceerd op de markt waarbij de doorstroomtrein staat voor de verhuisketen. Binnenkort organiseren wij WoonEvents waarbij huishoudens met een verhuiswens in de wijk met elkaar in contact komen om zo verhuizingen te creëren en de trein werkelijk te starten. Tijdens het WoonEvent zijn ook professionals aanwezig om vraagstukken te bespreken. Bent u geïnteresseerd in de doorstroomtrein en wilt u meereizen met Floqz? Houd onze website in de gaten want spoedig opent de inschrijving voor de WoonEvents.

Beschrijf jouw woonvraag en deel deze met anderen

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This