Een mooi nieuwbouwplan, maar waar let je op? (Deel 2)

door | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

In deel 1 werd ingezoomd op wat woonkwaliteit was en hoe je scherp naar de woonkwaliteit kon kijken van de slaapkamer, buitenruimte, bergruimte en parkeerruimte. Daarnaast was levensloopbestendig bouwen ook een onderwerp. In deel 2 gaat het over de badkamer/wc, woonkamer, de algemene ruimten en installaties. Samen met deel 1 ontstaat er een mooi overzicht waarmee woningzoekenden nieuwbouwplannen kunnen toetsen of ze voldoende kwaliteit bezitten.

Badkamer/wc

Een badkamer is een van de kleinste vertrekken van het huis en wordt dagelijks gebruikt. Een beetje ruimte is dus fijn. Zeker als er in de badkamer ook een wc aanwezig is en een opstelplaats aanwezig is voor een wasmachine. Al deze functies hebben ruimte nodig. Een mooie oppervlakte is al snel 6 m2. Bent u slecht ter been? Dan is het heel belangrijk dat de doucheruimte geen drempel heeft. Ook is het prettig dat de verschillende functies gebruikt kunnen worden met een rollator of zelfs rolstoel. Dat vraagt veel van de ruimte. Kun je een draai maken met een rollator in de badkamer? Kan het toilet gebruikt worden? Draait de deur juist open, en kun je hem vervolgens ook sluiten als je binnen bent? Veel mensen, die een keer een been in het gips hebben gehad, weten precies welke problemen een kleine, niet goed ingerichte badkamer oplevert. Een douchehoek is fijn, een bad, met daarin een douche niet. Daar moet je dan inklimmen met alle risico’s op uitglijden.
De plaatsing van een wc in een badkamer is overigens niet ideaal. Als het een tweede wc betreft, dan kan het een prima plek zijn met veel ruimte, maar als het het enigste toilet in huis is, dan is het erg vervelend. Bezoek moet dan gebruik maken van de badkamer. Als je de woning bewoont met (meer dan) 2 personen, kun je je voorstellen dat het vervelend is als de een doucht en de ander naar de wc moet.

Woonkamer

Het grootste vertrek van het huis is de woonkamer. De meeste woonkamers kennen een rechthoekige oppervlakte. Dat is een makkelijk indeelbare ruimte. Andere woonkamers kennen een L-vormige ruimte. Dat is alweer wat lastiger indeelbaar, maar woonkamers waar ook (half) ronde muren onderdeel van uitmaken zijn nog ingewikkelder.
Sommige woonkamers zijn gecombineerd met een keuken. De woonkamer zal dan ook ruimte moeten geven aan een eettafel. Steeds vaker zien we eettafels voor 6 personen, ook in appartementen die door 2 personen bewoond gaan worden. Het neemt erg veel ruimte en wordt zelden volledig gebruikt. Denk als alternatief ook eens aan een ronde tafel, of plaats de rechte tafel tegen een muur, zodat er minder loopruimte om de tafel nodig is.
De woonkamer wordt elke dag gebruikt en let vooral op dat deze ruimte een goede hoeveelheid licht ontvangt. Zijn er genoeg ramen om zonlicht binnen te laten? En op welk moment van de dag valt er dan zonlicht naar binnen? Is dat in de ochtend, of is er avondlicht?

Installaties

Nieuwe woningen vragen om veel nieuwe installaties. Vooral de verwarmingsinstallatie en ventilatie installatie zijn duidelijk aanwezig. Vanuit gebruiksoogpunt is het belangrijk te weten welke soort installaties aangebracht zijn en wat je ervan mag verwachten: 

  • Wat is het energieverbruik van de installaties en daarmee de energierekening?
  • Wat komt er aan onderhoud bij kijken?
  • Wat zijn de beperkingen van de installaties? Kunnen ze maar traag reageren, zoals bij lage temperatuurverwarming. Kan niet elke ruimte afzonderlijk worden geregeld? Is er een flinke geluidsproductie van de ventilatie?
  • In deze tijd gaan we massaal over naar warmtepompen, als alternatief voor de gasgestookte CV installatie. Sommige warmtepompen kunnen ook in enige mate koelen. Handig in de huidige tijd, waarbij de woningen super geïsoleerd zijn en als de warmte eenmaal binnen is, ook lang blijft hangen.

Kortom, de installaties worden steeds belangrijker in huis en maken ook financieel een steeds belangrijker deel uit van het onderhoud. Houd daar rekening mee.

Algemene ruimten

Algemene ruimten tref je vooral in appartementengebouwen. Het portiek, het entreegebouw, een gezamenlijke woonkamer of fitnessruimte zijn allemaal voorbeelden van algemene ruimten. Ze liggen buiten de individuele woning en worden door alle gebruikers van het woongebouw gebruikt. Voor deze ruimtes wordt betaald via de servicekosten. Deze ruimtes vragen namelijk energie, onderhoud en moeten schoongehouden worden. Soms is er ook een huismeester of beheerder aanwezig. Ga voor jezelf na of je hier zelf veel gebruik van gaat maken en of je om die reden juist graag dichtbij deze ruimten woont, of dat je het eerder als overlastgevend ervaart en dus beter wat verder van deze ruimten af woont.

Praat mee over dit onderwerp op het Floqz Forum

Heb jij naar aanleiding van deze blog serie opmerkingen, aanvullende ideeën of ervaringen? Reageer dan via ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This