Een sociale huurwoning, iets voor jou? (Deel 1)

door | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

Veel woningzoekenden hebben interesse in een sociale huurwoning. Maar hoe werkt dat? Welke regels gelden er en op welke manier kun je aan een sociale huurwoning komen? Deze vragen komen wij regelmatig tegen op de WoonEvents. We hebben dit blog opgesteld om woningzoekenden een beetje wegwijs te maken in het doolhof van de sociale huursector. Dat doen we in 2 delen. In deel 1 behandelen we het verkrijgen van een sociale huurwoning. In deel 2 gaan we in op de mogelijkheid om huurtoeslag en urgentie te verkrijgen en wat u moet weten van de servicekosten. Naast de huur een belangrijke kostencomponent.

Wanneer is een woning een sociale huurwoning?

Een sociale huurwoning is een woning die verhuurd wordt voor een maandelijkse huurprijs onder de €752,33 (prijspeil 2021). De huurprijs van een woning is afhankelijk van de kwaliteit van die woning. Om objectief te kunnen bepalen hoeveel kwaliteit een woning heeft, wordt gebruik gemaakt van het WoningWaarderingStelsel, het WWS. Met dit stelsel kun je de kwaliteit uitrekenen door punten te geven aan verschillende onderdelen van de woning. Denk hierbij aan het oppervlak, de ligging en de marktwaarde van de woning. De optelling van al deze punten leidt tot een maximaal redelijke huurprijs. Deze huurprijs mag een verhuurder dus maximaal vragen. Is de maximaal redelijke huurprijs hoger dan €752,33 (prijspeil 2021), dan kan de woning in het vrije marktsegment worden verhuurd. Woningcorporaties kiezen er vaak voor deze woningen toch voor een lagere huurprijs te verhuren, waarmee de woning als sociale huurwoning wordt verhuurd.

Wie mag een sociale huurwoning huren?

Dus de huurprijs bepaalt of een woning een sociale huurwoning is. Maar of je een sociale huurwoning mag bewonen is afhankelijk van je inkomen. Je inkomen mag niet hoger zijn dan €40.024,- (prijspeil 2021). Het vermogen telt niet mee in het kunnen verkrijgen van een sociale huurwoning. Binnen de sociale huursector gelden echter nog diverse andere toewijzingsregels.

Passend toewijzen

Wettelijk is het geregeld dat woningcorporaties de woningen binnen de sociale sector passend moeten toewijzen. Wat wordt er eigenlijk bedoeld met passend toewijzen? Passend toewijzen houdt in dat een woningcorporatie de woningen die worden toegewezen aan huurders, moeten passen bij het inkomen en de grootte van het huishouden van de nieuwe huurders. Het doel is om hiermee te voorkomen dat grote woningen worden verhuurd aan bijvoorbeeld een 1-persoonshuishouden, of dat mensen met een laag inkomen in een veel te dure woning terechtkomen. In onderstaand schema van de website van Woningnet is het systeem van passend toewijzen weergegeven.

Woningaanbod in verschillende regio’s

Zo’n 200 woningbouwcorporaties maken gebruik van Woningnet om hun vrij gekomen woningen te publiceren. De grootste partij in Nederland. Naast Woningnet zijn ook kleinere partijen actief in regio’s waar Woningnet niet actief is.
Om te reageren op het woningaanbod bij Woningnet, moet u zich inschrijven in de regio waar u een woning zoekt. Op de website van Woningnet kunt u de regio aanklikken waar Woningnet actief is. Woningnet stuurt u dan door naar de speciale website voor uw eigen regio. Kiest u er bijvoorbeeld voor om naar of in Midden-Brabant te verhuizen? Dan wordt de uitvoeringsorganisatie Woninginzicht genoemd. Wilt u toch naar of in Gelderland verhuizen? Dan kunt u zich het best aanmelden bij Woongaard.

Inschrijven
Zorg ervoor dat u bij de juiste regio staat ingeschreven!

Controleer uw inschrijfgegevens & instellingen
Om teleurstellingen te voorkomen moet u uw gegevens van uw inschrijving goed controleren. Zorg ervoor dat als er iets verandert omtrent de samenstelling van uw huishouden of uw verzamelinkomen, u dit dan direct aanpast.

Praat mee over dit onderwerp op het Floqz Forum

Heb jij naar aanleiding van deze blog serie opmerkingen, aanvullende ideeën of ervaringen? Reageer dan via ons forum!

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This