Samen een woning zoeken en splitsen

door | Starters, Doorstromers | 0 Reacties

De woningmarkt blijft een lastige aanbiedersmarkt. Tijdens het WoonEvent in Woerden bedachten woningzoekenden ook dat ze gezamenlijk een woning konden kopen en deze konden splitsen in verschillende woningen. Dat gaf nieuwe mogelijkheden, want ieder zocht afzonderlijk een moeilijk vindbare woning van minder dan €200.000,-. Nu gingen ze samenwerken. Andersoortige woningen werden interessant. Bijvoorbeeld grote, splitsbare woningen in het buitengebied.
Er zijn meer voorbeelden van deze oplossing om door splitsing aan een geschikte woning te komen. In dit blog beschrijf ik waar je zoal op moet letten, als je zelf een dergelijk avontuur wil ondernemen.

Afspraken maken
Als je een groep gelijkgestemden bij elkaar hebt, dan is het goed om een aantal onderwerpen met elkaar vooraf te bespreken:

  • Heeft iedereen dezelfde woonwensen? Denk daarbij met name aan het oppervlak van de gewenste woning en de locatie;
  • Wat kan en wil iedereen financieel bijdragen?
  • Wordt de splitsing van het gebouw volledig door een aannemer uitgevoerd, of worden er ook onderdelen zelf uitgevoerd?

Deze uitgangspunten zijn belangrijk bij het zoekproces en kunnen ook in een soort Intentieovereenkomst onderling worden vastgelegd.

Beleid, vergunningen en kadaster
Voordat je een geschikt gebouw gaat zoeken, is het belangrijk dat de lokale overheid een splitsing van een bestaand woongebouw toestaat. Neem daarom contact op met de gemeente, waarbinnen je gaat zoeken. Sommige gemeenten voeren streng beleid op woningsplitsingen. Zeker nu veel woningeigenaren in grote steden zelfstandig woningen splitsen en deze vervolgens verhuren tegen aanzienlijke prijzen, zijn gemeenten terughoudender. Is een splitsing mogelijk, dan kun je voor het aan te passen woongebouw een omgevingsvergunning aanvragen. Daarmee mag je bouwkundig de werkzaamheden verrichten en worden adressen gecreëerd.
Naast bouwkundig een gebouw splitsen, kun je ook het gebouw kadastraal splitsen. Daarmee ontstaan los verhandelbare woningen. Splits je de woningen niet kadastraal, dan is er sprake van 1 verhandelbaar object, waar je gezamenlijk eigenaar van bent. Het is ingewikkeld om hier financiering voor te krijgen. Zie ook het blog van de Hypotheker.

Op zoek gaan
Met deze achtergrond, kan een geschikt gebouw worden gezocht. Andere prijscategorieën op Funda worden opeens interessant om te bekijken, maar beperk je niet tot de woningen. Soms zijn andere gebouwen ook interessant. Gebouwen met andere functies ombouwen en splitsen kost meer tijd, geld en energie. Mogelijk is de aanschaf goedkoper, maar het is aanzienlijk ingewikkelder. Zo moet het bestemmingsplan in veel gevallen worden aangepast. Toch is het de moeite om het even te bekijken, want er zal maar een droomobject tussen zitten.. Andere zoekmogelijkheden zijn beschreven in dit blog.

Techniek
Lang niet alle gebouwen zijn te splitsen in meerdere woningen. Het vraagt om specialistische kennis van constructies, de bouwkundige mogelijkheden en installaties. Elke woning moet voldoen aan de regelgeving. Deze regelgeving is uitgewerkt in het bouwbesluit. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle woningen buitenruimtes, badkamers, keukens en wc’s nodig hebben en brandveilig moeten zijn. Daarnaast moeten de woningen voldoen aan de wensen van de individuele, toekomstige eigenaren. Dat is behoorlijk lastig. Wat er technisch komt kijken bij een relatief simpele woningsplitsing laat deze YouTube film zien.

Proces/project begeleider
Zoals je bovenstaand al ziet, is het niet gemakkelijk om een gezamenlijk splitsingstraject te doorlopen. Een procesbegeleider, die ervaring heeft met projectontwikkeling kan uitkomst bieden. Iemand die vooral ook kennis heeft van het zoekproces, de regelgeving, bouwkundige mogelijkheden en de financiële consequenties. Op internet zijn diverse begeleiders te vinden.

Het belangrijkste: gelijkgestemden vinden
Ik begon het blog met een aanname. Ik ging er vanuit dat er reeds een groep gelijkgestemden gevonden is, maar dat is natuurlijk zelden het geval.
Daarom gaan we vraag- en aanbodadvertenties voortaan centraal op onze website een plek geven, evenals de zoekvraag van woningzoekenden. Voor de diepgang in de onderwerpen gebruiken wij nog steeds het forum. Een uitbreiding van de mogelijkheden dus, met een prachtige kans om woningzoekenden op een simpele manier onderling te verbinden, vanuit hun vraagadvertenties. Daarmee wordt het vinden van gelijkgestemden om een splitsingsavontuur mee op te starten simpeler.

Heb jij ook ervaringen met woningsplitsingen? Deel ze met andere woningzoekenden op ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This