Gebruik je netwerk als je een woning zoekt

door

Onlangs kwamen we in gesprek met Kees. Kees is net verhuisd naar een koopwoning. Wat heeft Kees voor lessen geleerd en wat kunnen andere woningzoekenden daarvan leren? Tijd voor een kort vraaggesprek.

1. Wat was de aanleiding van jullie verhuizing?

De aanleiding van onze verhuizing was eigenlijk dat we in een huurhuis woonden. We zijn een aantal jaar geleden vanuit Groningen naar Nieuwegein gekomen, omdat het perspectief op betaalbaar wonen in combinatie met mijn baan hier in de buurt deze keuze tot een betrekkelijk logische maakte. We hebben met veel plezier in een rijtjeshuis gewoond, waarbij we na een jaar geprobeerd hebben dat huis ook te kopen van de grote verzekeringsmaatschappij die eigenaar was van het huis. Zij wilden dit niet, aangezien ze geïnvesteerd hadden in het huis. Dat is natuurlijk hun goed recht. Toch zijn we van daaruit op zoek gegaan naar een koopwoning. We hebben beiden een stabiel inkomen en zagen tegelijkertijd de prijzen steeds hoger worden. Nu instappen leek ons hierbij verstandig. We hebben uiteindelijk hetzelfde huis, verderop in de staat gekocht, haha. Na een verbouwing van twee maanden zijn we erin gegaan. Op dit moment zijn we nog bezig met de laatste klussen, want zo lang wonen we hier nog niet.

2. Van welk soort woning zou je erg gelukkig worden? Wat was jullie droomwoning?

Ik word erg gelukkig van een huis in een rustige, liefst groene wijk, aan de rand van een stad/dorp. Op die manier kan je, als je de fiets pakt, binnen 10 minuten lekker door de weilanden fietsen. Dat maakt mij erg blij. Mijn ideale woning heeft een mooie ruime keuken en voldoende kamers, zodat alles wat we belangrijk vinden, ook mogelijk is in dit huis. En het leuke is, de woning die we gekocht hebben scoort op deze onderdelen best hoog. Wat dat betreft zou je dit al best een droomwoning kunnen noemen.

3. Hoe verliep die woning zoektocht? Welke hobbels kwam je tegen?

Onze zoektocht voerde ons langs een aantal huizen, ik denk een stuk of 8. Daarbij hebben we ongeveer 4 of 5x een bod gedaan. De geboden prijs was telkens best een stuk boven de vraagprijs en we zochten in het segment woningen van rond de 3 ton. Daarbij werden we telkens (best flink) overboden. Ook was het opvallend dat veel mensen geen voorbehoud van financiering meer inbouwen. In die zin is de markt dus al best wel overspannen. We waren daarna met elkaar gaan bedenken of we dan toch een makelaar in de arm moesten gaan nemen. Op dat moment werden we toen getipt. Doordat we direct op die tip gereageerd hebben, konden we dezelfde dag nog komen kijken in het huis en we hebben de dag erop meteen een bod gedaan. De woning was op dat moment nog niet op de markt. Toen was het wel raak! We hadden geluk, want als we een dag langer gewacht hadden, was de woning wel op de markt gekomen en hadden we met de biedingsstrijd moeten meedoen. Ik denk dat we door deze omstandigheid best wel wat bespaard hebben.

4. Welke woonwensen hebben jullie kunnen realiseren en welke niet?

We hebben de meeste van onze woonwensen kunnen realiseren: een mooie, hoge, ruime keuken met prima apparatuur, een nette badkamer met een ligbad erin en een prima buitenruimte. Daar zijn we blij mee. Kijk, het kan altijd groter, duurder, meer, maar voor wat we financieel konden doen, hebben we best gekregen waar we op hoopten. Het zou natuurlijk nog een droom kunnen zijn om ooit vrijstaand te wonen, maar op dit moment is dit uitstekend.

5. Wat geef je andere woningzoekenden mee voor tips?

Ik vind het best lastig om woningzoekenden iets mee te geven in deze overspannen markt, want het is gewoon niet eenvoudig om een woning te vinden waar je een leuke prijs voor kunt bieden en deze dan ook krijgt. Wat ik wel geleerd heb, ook uit eerdere ervaringen, is dat het altijd uit kan om aan veel mensen te laten weten dat je op zoek bent. Op die manier vergroot je de kans dat je getipt wordt door iemand en dat je via die weg een woning vindt. Als je dan een tip krijgt, is het wel zaak om daar direct op te reageren, want tijd om te wachten is er vaak niet, dan gaat het aan je neus voorbij. (tip van de redactie: plaats je vraag op https://floqz.nl/vraag-aanbod/woonvraag-plaatsen/) Daarnaast denk ik dat het wel verstandig is om realistische eisen te hebben. Niet overal mee akkoord gaan, maar binnen redelijkheid kijken wat er nog mogelijk is.

Praat mee over dit onderwerp op het Floqz Forum

Wil jij met ons napraten over dit woonavontuur Anke en Ilja, of ben je net gestart aan jouw woonavontuur? Praat mee op ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.