De zoektocht naar een familiewoning

door | 4-03-2020

Het Woonavontuur van familie Lasut

De familie Lasut is op zoek naar een woning die past bij hun volgende levensfase. Vader en moeder (pa en ma) wonen nu in een vrijstaande woning in Nieuwegein, maar zouden graag verhuizen. “Wij zoeken al tijden naar een woning, die wij kunnen delen met onze dochter, zodat wij onze familie in de nabijheid hebben”. Een vorm van wonen, die je ook wel terugvindt bij zogenoemde kangoeroewoningen. Nabij, maar toch apart. Dit klinkt als een specifiek woonavontuur, maar er zijn veel meer mensen met een dergelijke woonwens. Tijd voor een verdiepend gesprek.

Waarom zijn jullie op zoek naar een andere woning?
Onze huidige woning is weliswaar groot, maar niet geschikt om door meerdere personen bewoond te worden. Gelijktijdig zijn we opa en oma geworden en woont onze dochter met ons kleinkind bij ons in huis. Ze kan moeilijk een passende woning vinden. Op zich natuurlijk erg leuk en handig dat ze bij ons inwoont, maar er is wederzijds behoefte aan wat meer privacy met behoud van de samenwerking. Zo passen wij vaak op ons kleinkind.

Wat voor soort wensen en eisen stellen jullie bij jullie zoektocht?
Wij zijn erg gehecht aan onze sociale omgeving en blijven daarom graag in (de omgeving van) Nieuwegein. Omdat wij ook nog mantelzorger zijn van mijn schoonvader in Nieuwegein (94 jaar).
Het concept van een kangoeroewoning zou ons erg goed passen. Hierbij wonen de ouders in 1 gebouw, samen met de kinderen. Er is veelal een gezamenlijke entree. Je behoudt je privacy, maar hebt ook het genot van dicht bij elkaar zijn. Het voordeel is dat je bijvoorbeeld gemakkelijk mantelzorg kan verlenen, maar ook kleinere familiaire activiteiten zijn natuurlijk gemakkelijker als je naast elkaar woont.
In dit filmpje wordt verteld hoe een kangoeroewoning kan werken, maar een kangoeroewoning kan ook wat meer gemeenschappelijke ruimten hebben, zoals uit dit filmpje blijkt. Kangoeroewoningen zie je niet veel in Nederland. Naast dat ze niet veel gebouwd zijn, zijn bestaande kangoeroewoningen al snel geen kangoeroewoningen meer. Als de relatie tussen kinderen en ouders verstoord wordt, is het concept al snel ten einde en ontstaan er weer 2 separate woningen.

Het is een nogal lange zoektocht geworden, die nog steeds gaande is. Kun je kort aangeven hoe de zoektocht eruit zag?
Onze zoektocht werd nog intensiever toen mijn ouders in 2000 naar een aanleunflat in IJsselstein verhuisden. Niet dat zij daar ongelukkig waren, maar ze waren niet meer in onze nabijheid. Toen in 2014 een van onze ouders kwam te overlijden, hebben wij 4 jaar nog mijn moeder verzorgd. Toen ook onze dochter relatieproblemen kreeg en weer thuis ging wonen zijn wij in de provincie Utrecht naar huizen gaan kijken die geschikt waren voor bewoning voor meerdere personen. We schreven ons in voor nieuwbouw, maar kwamen daar niet voor in aanmerking. Inschrijvingen op kavels om daarop een huis naar onze wensen te laten bouwen, ketsten af. We stonden laatst nog op plaats 48 in Leidsche Rijn.

Wat zou jullie woonavontuur gemakkelijker hebben gemaakt?
Het is onze wens om zolang mogelijk thuis te blijven wonen. Dat is ook de wens van de overheid. Jammer genoeg vind je het niet terug in hun plannen. Onze dochter is nog jong en heeft een zoon van 3 jaar. Voor een woning komt zij helaas niet in aanmerking. Wanneer projectontwikkelaars ons idee zouden oppakken zou een wijk naar ons idee veel leefbaarder worden. Jong en oud die elkaar helpen.

Ben je hoopvol op een goede afloop?
Ja zeker en eerlijk gezegd hebben wij vorige week vrijdag een telefoontje gehad dat wij eerste reserve staan voor een kavel in Hoef en Haag, een nieuwbouwwijk in Vianen, dichtbij Nieuwegein.

Zou je andere woningzoekenden tips kunnen geven, die voortkomen uit jullie zoektocht?
Geef nooit op. Eens vind je je gewenste woonvorm.

Praat mee over dit onderwerp op het Floqz Forum

Wil jij met ons napraten over dit woonavontuur de familie Lasut, of ben je net gestart aan jouw woonavontuur? Praat mee op ons forum!

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

0 reacties

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly