Zoeken op het internet naar woonruimte….maar waar?

door | Starters, Doorstromers, Senioren, Overig | 0 Reacties

Woningzoekenden zoeken allemaal op de woningsites van woningaanbieders, waar woningen worden gepubliceerd. Een duidelijker symptoom van een aanbiedersmarkt kun je niet hebben. Zal het ooit omdraaien in een vragersmarkt, waarbij de woningzoekende en zijn woonvraagstuk centraal staat? Vanuit Floqz werken wij daar hard aan, maar vooralsnog zullen vele woningzoekenden aangewezen zijn op de woningsites van aanbieders. Welke woningsites zijn er eigenlijk?


Koop
De woningmarkt is zeer sterk verdeeld. Dat begint al met de splitsing tussen huur- en koopwoningen. Voor koopwoningen kennen we natuurlijk allemaal Funda. Achter Funda zit de NVM, de grootste makelaarsvereniging. Makelaars van andere verenigingen worden inmiddels ook toegelaten, maar lang niet alle woningen vinden hun weg naar Funda. Jaap.nl is de tegenhanger en laat aanvullend veel koopwoningen zien. Woningeigenaren kunnen zelfstandig hun woningen plaatsen op Jaap.nl. Dit zelfstandig verkopen van de eigen woning gebeurt ook steeds meer op Facebook. Er zijn diverse lokale facebookgroepen.


Huur
Zowel Jaap.nl alswel Funda laten een deel van de huurmarkt (huurprijs hoger dan €710,-) zien. Dit noemen we het vrije huursegment. De makelaars van Funda verhuren soms ook woningen van particulieren of beleggers. Maar de vrije sectorhuurwoningen worden toch vooral via Pararius te huur aangeboden. Pararius begeeft zich inmiddels ook wat meer op de koopmarkt.
Huurwoningen tref je ook op de sites van de corporaties, zoals rooftrack.
Mocht je inkomen het toelaten, dan kun je ook gebruik maken van de sociale huursector (huurprijs onder de €710,-). Via uitvoeringsorganisaties als Woningnet en Woninginzicht.nl tref je de te huur aangeboden sociale huurwoningen. Soms zitten daar ook huurwoningen van corporaties bij met een huurprijs boven de €710,-.

Overige sites
Er zijn naast bovenstaande, bekende sites ook nog veel onbekendere woningsites. Hieronder heb ik er een paar geplaatst:

Marktplaats. Ook op Marktplaats worden woningen aangeboden. Op Marktplaats valt het op dat vooral particulieren (hun) woningen te koop of te huur aanbieden;

Trovit. Trovit verzamelt het woningaanbod van verschillende woningsites en laat ook zien waar ze de geadverteerde woning hebben gevonden;

Kamernet. Kamernet is bekend als de verhuursite van studentenkamers, maar er blijkt een aardig aantal appartementen op te staan onder het kopje “appartementen”.

Huislijn. Huislijn geeft een verzameling van aanbod van makelaars, maar is niet gekoppeld aan een makelaarsvereniging zoals Funda.

Utrechtwoont, waar veel nieuwbouwprojecten op staan uit de regio Utrecht. De achterliggende organisatie is gelinked aan de NEPROM (branchevereniging voor projectontwikkelaars) en heeft voor andere regio’s ook vergelijkbare sites opgezet.

Een aantal sites vraagt om inschrijfkosten. Pas na het betalen van een inschrijfbedrag of abonnement kun je woningaanbod zien of reageren op woningen. Een gemakkelijk verdienmodel voor de woningsites. Ik vraag mij overigens af of je op deze betaalsites echt andere woningen treft. Alleen voor de sociale huursector is betaling onmiskenbaar nodig om aan een sociale huurwoning te komen. Persoonlijk vind ik deze vorm van geld verdienen aan woningzoekenden, die elkaar verdringen om een noodzakelijke woning te bemachtigen, niet passend.

Ik ben benieuwd of jij nog andere sites kent, ofdat je goede of slechte ervaringen hebt met bepaalde woningsites? Laat het mij en de andere woningzoekenden weten!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This