Afgestudeerd, een nieuwe baan en opzoek naar een huis

door | Starters | 0 Reacties

Het studiejaar is bijna voorbij en dan stromen traditioneel weer veel studenten de arbeidsmarkt op, maar het betekent ook afscheid nemen van je studentenwoning. Hoe kom je in deze overspannen woningmarkt aan een goede, nieuwe woonplek?

Uiteraard is het belangrijk eerst je woonwensen goed te kennen. In welke stad wil je graag wonen? Wat voor soort woning wil je? In welke buurt staat deze woning en hoe groot moet deze woning zijn? Eerder heb ik over woonwensen al een blog geschreven. Maar als bekend is waar de woning aan moet voldoen, welke mogelijkheden zijn er dan?

Floqz wonen

Sociale woning mogelijk?
In sommige gevallen is het mogelijk om een sociale huurwoning te verkrijgen. Belangrijk daarbij zijn je gezinssamenstelling en je huishoudinkomen. Deze onderdelen bepalen tot welke huurprijs je mag huren. Op navolgend schema, afkomstig van Aedes, de brancheorganisatie van woningbouwcorporaties, staat goed uitgelegd aan welke voorwaarden je moet voldoen. Is je huishoudinkomen groter dan €30.400 en minder dan €36.798 dan kun je ook opteren voor de woningen tussen de €640,14 en de maximale sociale huurgrens van €710,-.
Om een sociale huurwoning te verkrijgen, moet je uiteraard ingeschreven staan bij de lokale woningbouwcorporaties. Vaak betekent dit, dat je je inschrijft bij een uitvoeringsorgaan, die regionaal alle sociale huurwoningen aanbiedt van de deelnemende woningbouwcorporaties. Woningnet is zo’n uitvoeringsorgaan dat in grote delen van Nederland actief is. Als je ingeschreven staat, kun je een reactie plaatsen op geadverteerde woningen. Je kans op een woning hangt af van het toegepaste verdeelsysteem. Daardoor moet je soms enkele jaren ingeschreven staan, eer je kans maakt op een sociale huurwoning.
Krijg je een woning toegewezen, dan woon je relatief goedkoop. Mocht je inkomen toch stijgen als gevolg van je nieuwe baan, of een promotie, dan zal de huurstijging fors zijn, maar nog lange tijd flink goedkoper zijn, dan wanneer je huurt in de vrije sector. Grote kans overigens dat de huur nooit hoger zal worden dan de zogenaamde aftoppingsgrenzen en liberalisatiegrens (€597,30, €640,14 en €710).

Een vrije sector huurwoning?
Als je huishoudinkomen te hoog ligt voor een sociale huurwoning/koopwoning, dan zul je je woning op de vrije markt moeten vinden. Een vrije sector huurwoning is al snel een fors stuk duurder dan een sociale huurwoning. Er is niet veel beschikbaar tussen 710,- en 1000,-. Zeker in de grote steden is er een tekort aan deze woningen.
Een vrije sector huurwoning wordt bijna altijd via makelaars verhuurd. Daar kun je dan ook het aanbod vinden. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vrije sector huurwoning zijn per aanbieder verschillend, maar vaak geldt een inkomenseis van minimaal 4,0 – 4,5 keer de maandhuur. Zie hier ook het grote probleem. Wat te doen als je inkomen tussen de €36.798 (maximale huishoudinkomen sociale huurwoning) en €54.000,- is? Er zijn dan weinig vrije sector huurwoningen beschikbaar, maar kijk ook eens in de eerdere blogs, op Floqz, die nog wat tips geven hoe je toch aan een woning kunt komen. Exact in deze inkomensgroep kun je als net-afgestudeerd woningzoekende terecht komen.

Toch maar kopen?
Een koopwoning leidt vaak met de huidige lage rente tot lage woonlasten. Het is een prima keuze, maar ook hier zijn momenteel niet veel woningen beschikbaar. Zeker in de stedelijke gebieden zijn er weinig geschikte woningen voorradig. De grote vraag naar deze woningen en het kleine aanbod leidt tot een grote stijging van de koopprijzen. Daarmee wordt het voordeel van de lage rente weer deels teniet gedaan.
In vergelijk met een vrije sector huurwoning moet je ook een reservering voor het onderhoud in acht nemen, want bij een huurwoning is het onderhoud opgenomen in het te betalen huurbedrag. Bij koopappartementen is het onderhoud al voor een groot deel in de servicekosten opgenomen. Bij eengezinswoningen moet je zelf geld reserveren.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om aan je nieuwe woonplek te komen. Welke oplossing voor jou het beste is, is naast bovenstaande voorwaarden ook afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Op ons forum gaan we graag met jou in gesprek wat voor jou het beste is. Maak gerust vrijblijvend jouw account aan.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This