Financiering nodig als woningzoekende? Er is meer mogelijk!

door | Starters, Senioren | 0 Reacties

Elke woningzoekende die een koopwoning heeft, of zoekt, krijgt ermee te maken: hoe regel ik dit financieel? Tijdens de WoonEvents nodigen wij altijd een hypotheekadviseur uit om de financiële kant van een woonavontuur te kunnen bespreken. In Breukelen leerde ik op deze manier Bastiaan Pouw van de Hypotheker in Maarssen kennen. Hij is een bevlogen financieel expert. Hij stelt de woningzoekende centraal en denkt mee met het woonvraagstuk. Tijd om hem op te zoeken en hem enkele vragen te stellen, zodat woningzoekenden die niet bij een WoonEvent zijn geweest ook wat tips en trucs meekrijgen.

 

Is het tegenwoordig moeilijk om aan financiering te komen voor woningzoekenden?

Nee, de mogelijkheden zijn juist de laatste tijd verruimd. Vooral de lage rente geeft meer mogelijkheden. Zo is de leencapaciteit voor woningzoekenden groter geworden. Ook voor bijvoorbeeld zzp-ers en uitzendkrachten is het gemakkelijker om financiering te krijgen, omdat de regelgeving is versoepeld. Het is niet langer nodig om minimaal 3 jaar zzp-er of uitzendkracht te zijn.

 

Als je de financiële mogelijkheden wil onderzoeken, hoe verloopt dat proces dan bij de Hypotheker?

Je begint bij ons met een vrijblijvend oriëntatiegesprek. We laten graag zien wat je mogelijkheden zijn en welke financiering mogelijk is. Als het dan wederzijds klikt, dan gaan we graag voor je aan de slag. We geven vooraf duidelijk aan wat het totaalplaatje van de woning je kost, inclusief de kosten koper. Onder kosten koper worden alle bijkomende kosten die je bij het kopen van een woning tegenkomt verstaan. Meestal heeft iemand al concreet een huis gevonden, als hij/zij voor de tweede keer bij ons aanschuift.
Er is bij de Hypotheker dus alle ruimte om ook mensen te helpen, die zich nog oriënteren.

 

Welke financiële mogelijkheden zijn er voor ouderen?

Ik kom regelmatig ouderen tegen die bijvoorbeeld een 2^1 kapwoning achter laten en willen verhuizen naar een appartement. Dan hebben ze vaak nauwelijks hypotheek nodig, in ieder geval aanzienlijk minder dan ze hadden. Voor de verstrekking aan senioren zijn de normen verbeterd. De overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht. Er zijn ook meer overbruggingsmogelijkheden. Zo heb ik onlangs een ouder echtpaar van in de 80 geholpen aan een financiering. Het mooie aan dit verhaal is dat ik later ook een jong stel ontmoette dat een woning zocht, gelijkelijk aan wat het ouder echtpaar achterliet. Met een makelaar hebben we deze transactie ook kunnen faciliteren. Hierdoor had het ouder echtpaar ook geen dubbele woonlasten en konden ze zorgeloos verhuizen.

 

Welke mogelijkheden heb je voor starters?

Voor alleenstaande starters is het niet makkelijk om een passende financiering te vinden. Starters die met zijn tweeën zijn en eigen geld meebrengen hebben nu eenmaal meer mogelijkheden. Het lastige bij starters is dat je niet meer mag lenen dan de waarde van je huis. Dat betekent dat de kosten koper voor starters vaak uit eigen middelen moeten worden betaald.

 

Steeds vaker willen woningzoekenden met een vriend, vriendin of familielid een woning kopen, of ze kiezen voor woonvorm zoals een Tiny house. Is de hypotheekwereld in staat dit te faciliteren?

Je kunt vandaag wel een hypotheek krijgen als je met een vriend of vriendin een woning gaat kopen, met meer personen wordt erg lastig. Geldverstrekkers zien het als een risico, want wat gebeurt er als een van de twee een relatie krijgt? Dus bezint eer gij begint.
Voor Tiny houses heb ik zelf nog geen financieringsproducten gezien. Het wordt vaak als roerend goed gezien, want het staat niet op een eigen perceel grond en het is niet grondgebonden. Je komt dan in de financieringsproducten voor chalets/woonwagens uit.

 

Wat zou jij woningzoekenden nog voor tips mee willen geven?

Denk niet te snel in onmogelijkheden en doe eens informatie op bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Blijf daarnaast ook breed zoeken. Zo heb ik onlangs een dame geholpen aan een woning in Soesterberg, terwijl ze zocht in Maarssen en Utrecht. Vanuit Soesterberg is het maar 20 minuten rijden naar Utrecht of Maarssen! Ze woont nu in een appartement van 70m2 met een hypotheeklast van €350,- in de maand. Even de bakens verzetten dus. Trek bijvoorbeeld een cirkel van 20 kilometer rondom de Dom en zie wat er voor buurten opeens ook interessant zijn.

 

Praat mee op ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This