Geen woning te vinden en toch leegstand?

door | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

De woningmarkt is erg overspannen. Het aanbodmodel van de woningmarkt werkt steeds moeizamer. Meer woningen bijbouwen is al sinds de 2e WO het credo. Zelden tot nooit werden de benodigde aantallen gehaald. Ook dit jaar wordt gevraagd om grote aantallen woningen. Er zijn tal van redenen dat we wederom het benodigde aantal woningen niet halen. Deze krapte lossen we niet morgen op. Maar er is gelijkertijd ook iets vreemd aan de hand. Er staat een enorme hoeveelheid m2 ruimte leeg. Zowel in de flink overspannen steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook in de periferie.

Als ik ‘s ochtends vertrek naar mijn werk, zie ik dat veel woningen maar ten delen worden gebruikt. Sommige bewoners zijn op leeftijd, komen niet meer op zolder en op diverse kamers op de eerste verdieping. Daarnaast staan garages leeg of worden gebruikt als schuur. Onderweg kom ik leegstaande kantoren tegen, oude bedrijfsgebouwen, lege winkels en ander vastgoed dat (tijdelijk) leegstaat. Er zijn tal van redenen waarom deze ruimten niet worden gebruikt of niet gebruikt worden als woonruimte. Denk aan bestemmingsplannen die het gebruik blokkeren, eigenaren die het gebruik niet toestaan, of bewoners van te grote woningen, die geen nieuwe woning kunnen vinden. Ons systeem heeft ertoe geleid dat deze ruimten niet gebruikt worden. Toch denk ik dat er meer mogelijk is. Stel dat we deze leegstand morgen zouden kunnen inzetten en het systeem van de Nederlandse woningmarkt even vergeten. Een flink deel van de woningzoekenden zou hiermee nieuwe kansen krijgen op een woning. Floqz werkt graag mee in het beschikbaar krijgen van deze ruimten.

Heb jij ideeën over het benutten van leegstand vastgoed ten behoeve van woonruimte? Of heb jij ervaring met het delen van een woning, of herbestemmingsprojecten? Laat het ons weten op ons forum! Jouw ervaring helpt andere woningzoekenden.

 

Het beter benutten van bestaande woonruimte
Laten we starten met het beter benutten van bestaande woonruimte. Er zijn al diverse specifieke oplossingen bedacht om de beschikbare woonruimte beter te benutten en daar ook soms de sociale vruchten van te plukken. Denk aan studenten, die inwonen bij een hospita, verhuur van losse kamers en de opzet van woongroepen, die bepaalde functies delen. De leegstaande kamers worden zo verminderd en bestaande kamers worden zo beter gebruikt. Een mooi voorbeeld zijn friendscontracten. Met friendscontracten wordt het mogelijk om samen met vrienden een volwaardige woning te huren. Helaas staat niet elke verhuurder dat toe. In deze NOS bijdrage wordt hier meer over uitgelegd. Stel dat alle woningen, die half leeg staan, op deze manier worden gebruikt. Dan is een groot deel van de woningvraag opgelost.

Uiteraard zijn deze oplossingen niet voor iedere woningzoekende passend. Een oplossing om meer woningen op een goede manier te gebruiken is door de doorstroming te bevorderen. Als woningzoekenden kunnen doorstromen, dan zullen mensen ook in beter passende woningen terecht komen, niet te klein en niet te groot. Doorstroming bevorderen doen we bij Floqz met zogenaamde WoonEvents. Hierbij starten we vanuit jouw woonwens en proberen we die ook te verbinden aan een oplossing. Zie WoonEvents.

Soms is ook woningruil mogelijk. Er zijn facebookgroepen, specifiek hiervoor opgericht. Met woningruil wordt ook een poging gedaan om doorstroming te bevorderen. Persoonlijk heb ik hier geen ervaring mee in hoeverre dit ook effect heeft.

 

Het benutten van ander vastgoed als woonruimte
Op NPO 2 is een mooie serie gestart over het herbestemmen van allerlei leegstaand vastgoed, bekijk hier.  Soms worden er voorbeelden getoond, die leiden tot meer woningen. Dat zijn dan gelijk wel erg bijzondere woningen, want de herbestemming van gebouwen geeft unieke kaders, denk aan de constructie en de inpassing in de omgeving.

Voor woningzoekenden, die wat meer tijd hebben en het enthousiasme kunnen opbrengen, is een herbestemmingsproject een mooie oplossing. Er zijn dan 2 directe uitdagingen:

• vindt een pand dat herbestemd kan worden. Is de eigenaar bereid het te verkopen? Wil de gemeente meewerken aan herbestemming?

• Vindt gelijkgestemde woningzoekenden. Mogelijk kan ons forum hierin een rol spelen.

Daarnaast is het interessant om ook het blog “Geen woonruimte gevonden? Dan bouwen we toch zelf!” te lezen. Daar staan ook tal van tips en trucs in, als je collectief een project wil opstarten.

Mijn voorzichtige conclusie is dat als we de sluimerende potentie van leegstand vastgoed willen ontsluiten, het ook veel initiatief en actie van de woningzoekende vraagt. Tijd voor actie!

Heb jij ideeën over het benutten van leegstand vastgoed ten behoeve van woonruimte? Of heb jij ervaring met het delen van een woning, of herbestemmingsprojecten? Laat het ons weten op ons forum! Jouw ervaring helpt andere woningzoekenden.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This