Geen woonruimte gevonden op Funda? Wat nu?

door | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

Tja, en dan heb je het internet doorzocht met de tips uit mijn vorige blog en heb je nog geen passende woonruimte gevonden. Wat moet je dan, als de gangbare manier van zoeken niet succesvol is? Funda, Marktplaats, Jaap.nl en andere sites je niets kunnen bieden? Misschien moet je om te beginnen eens nagaan welke mogelijkheden de lokale woningbouwcorporaties jou kunnen bieden. Ook voor de woningzoekende, die niet (lang) ingeschreven staat of teveel inkomen heeft voor de sociale sector, zijn er soms mogelijkheden bij de woningbouwcorporaties.

In mijn vorige blog gaf ik aan dat woningbouwcorporaties regelmatig woningen verkopen en soms in het vrije sectorsegment woningen verhuren, waar dan geen inkomensgrens voor geldt. De vraag is waar vind je die woningen? Dat is per woningbouwcorporatie en per regio anders georganiseerd. Soms gebeurt de verkoop via een lokale makelaar en soms worden deze woningen op Funda geplaatst, maar dat gebeurt lang niet altijd. Onlangs kwam ik in contact met www.corporatieportaal.nl. Daar vind je van een aantal woningbouwcorporaties woningen, die te koop staan of in de vrije huursector aangeboden worden. Een ander voorbeeld is www.rooftrack.nl.

Het is dus verstandig om de websites van de lokale woningbouwcorporaties te raadplegen en na te gaan op welke manier zij woningen verkopen en vrije sector huurwoningen aanbieden.

Bij woningbouwcorporaties vind je soms ook kluswoningen. Bij kluswoningen moet je flink aan de slag. Vaak zijn alleen de buitenkant (gevel) en het casco (de draagmuren) opgeknapt en van goede kwaliteit, maar is de rest van de woning toe aan een flinke renovatie. Kluswoningen van woningbouwcorporaties zijn daarom ook goedkoop en kunnen helemaal naar eigen inzicht worden opgeknapt. Heb je geen kluservaring en kun je dit niet uitbesteden of heb je geen zin in een renovatieproject? Dan moet je hier niet aan beginnen.

Als de woningbouwcorporaties je ook niks te bieden hebben, wordt het op de bestaande woningmarkt lastig. Er zijn nog wel enkele niches, denk bijvoorbeeld aan de executieveilingen, maar dat vraagt om een gedegen voorbereiding en is voor weinig woningzoekende een serieuze optie. Bij de executieveilingen worden woningen geveild aan de hoogste bieder. De prijzen waarvoor de woningen uiteindelijk worden verkocht zijn vaak veel lager dan de waarde van vergelijkbare woningen in de reguliere verkoop. Je moet de woning wel direct kunnen betalen en je hebt geen bedenktijd. Het verkrijgen van een hypotheek voorafgaand aan de veiling is lastig. Daarnaast kom je veel professionele partijen tegen, die met meer kennis en vaardigheden deelnemen aan de veiling en dus jouw concurrenten zijn. Toch kan dit voor sommigen een aardige route zijn om nader uit te zoeken.

Heb jij al eens gezocht bij jouw lokale woningbouwcorporatie? Heb jij al eens meegedaan aan een executieveiling? Heeft het je wat opgeleverd? Ik ben benieuwd naar jullie reactie. Op ons forum ga ik graag met jullie in gesprek.
Mochten deze tips niet helpen om jouw gewilde woonruimte te vinden, dan wordt het tijd zelf actie te ondernemen. In mijn volgende blog beschrijf ik enkele mogelijkheden.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This