Help, ik ben starter en zoek woonruimte!

door | Starters | 0 Reacties

Tijdens het WoonEvent dat Floqz organiseerde in Nieuwegein, heb ik weer veel mensen ontmoet die starten op de woningmarkt. Een woonruimte zoeken is voor starters vaak een grote (en emotionele) stap. Je laat geen lege woonruimte achter en bent nieuw op de woningmarkt. Eindelijk naar een eigen woonplek! En dan begint het zoekproces.

Het wordt moeilijk als je geen recht hebt op een sociale huurwoning of pas kort ingeschreven staat. Als je dan ook nog in de grote steden wilt wonen, wordt het nog veel ingewikkelder. Hoe kom je dan aan je gewenste woonruimte?

Mijn ervaring is dat veel starters te snel zoeken tussen de beschikbare woningen en daarbij te weinig stilstaan bij de eigen wensen en mogelijkheden. Dat is vragen om beperkingen en slechte keuzes. Dus eerst terug: wat wil jij?

Om jouw eigen woonruimte te vinden, heb je een goed beeld van jouw woonwens nodig. Bij de bepaling van je woonwens stel ik dat 4 onderdelen het belangrijkst zijn:
• Waar wil je wonen? (Omgeving) Het maakt nogal een verschil of je woonruimte in de binnenstad of in een groene buitenwijk zoekt. Bij KAW vind je een woonmilieu test, die kan helpen bij deze keuze. Als je deze hebt vastgesteld, kun je geografisch zoeken naar overeenkomstige wijken. Misschien levert dit wel nieuwe zoeklocaties op?
• Een eengezinswoning of een appartement? (Soort woning) Gaat het om een portiekwoning, of een galerijwoning, een beneden- of bovenwoning? Elk type woning heeft zijn voor- en nadelen. Denk aan bereikbaarheid, sociale contacten, privé versus publieke ruimten. Selecteer in de zoekmachine van de woningsites eens een ander type woning, soms word je verrast!
• Hoe groot moet de woning zijn? (Grootte) In elk type woning zijn grote en kleine woningen beschikbaar. Bepaal jouw minimale oppervlakte. Wat voelt goed en wat niet? Hoeveel kamers zijn er minimaal nodig?
• Prijs de bovenstaande items bepalen in grote mate de prijs. Omgekeerd is het van belang te bepalen wat je zelf kan en wil besteden aan woonlasten (huur/hypotheeklasten + ozb + verzekeringen en energie/water). Bij het Nibud tref je veel informatie over woonlasten. De woonlasten liggen vaak rond de 30% van het bruto inkomen.

Als bovenstaande keuzes helder zijn, begint het zoeken pas. Waar zoek je dan? Zowel bij huur of koop wordt al snel gezocht op Funda. Een goede start, maar daar kijkt iedereen. Je treft er veel woningen, maar ook veel woningzoekenden. Kijk eens iets breder: Jaap.nl kent verrassend veel andere woningen. Voor de huursector kan ook gezocht worden op Pararius.nl, maar Google door en je komt tal van andere sites tegen met bijzonder vastgoed. De woningmarkt is een optelling van veel nichemarkten. Dat maakt het zoeken lastig. Ook wel eens gedacht aan Facebook? Of marktplaats?
Tot slot is het ook interessant de website van de lokale corporatie in de gaten te houden. Vaak verkopen zij enkele woningen.

Op het forum van Floqz geef ik verdere zoektips en denk ik met jouw woonvraagstuk mee. Welke zoektocht heb jij al achter de rug?
In mijn volgende blog beschrijf ik hoe je toch een woonruimte kan krijgen die past bij je woonwens, als bovenstaande tips niks opleveren.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This