Het ouden huis, een nieuwe woonvorm voor ouderen

door | Senioren | 0 Reacties

Toen mijn moeder niet meer alleen thuis kón wonen, kwam ze in een verzorgingshuis terecht. 30 kilometer verderop. Ze kende er niemand en haar buren kwamen nog één keer langs. Van de ene op de andere dag bepaalde het zorgsysteem hoe het ritme van de dag er uit ging zien. Van de inrichting van thuis kon nog geen 10% mee naar de kleine kamer waar ze haar laatste jaren zou slijten. Elke vorm van trots, eigenwaarde en contact met de omgeving was verdwenen.

Daarom startte ik samen met Leonard Smit die vergelijkbare ervaringen had met zijn schoonouders een nieuwe woon- en zorg formule: Het Ouden Huis. Oud worden in een normaal appartement waar je zelf kunt koken wat je wil, waar het bezoek niet is aangewezen op het toilet in een badkamer. Op de achtergrond een inwonend zorg-echtpaar dat een oogje in het zeil houdt. Zij ondersteunen naar behoefte en op maat. In Het Ouden Huis kunnen ouderen leven met verschillende zorgbehoeftes van begin (huishoudelijke hulp) tot eind (terminale zorg). Niet het zorgsysteem maar de mens hebben we bij het ontwikkelen van Het Ouden Huis centraal gesteld staat. Het Ouden Huis richt zich op senioren met een inkomen vanaf AOW.

In onze zoektocht naar een woonvorm waar ouderen zich comfortabel bij voelen spraken we geregeld met professionals uit de zorg. Daarbij kwam steevast als reactie goed plan maar ook met suggesties ter “verbetering”. Meestal waren dat suggesties die ons meer in het spoor plaatsten van et systeem. We hebben daar in ons denken radicaal mee gebroken. Voor ons staat op nummer één de behoefte van ouderen. En het mooie is die kun je niet vangen. Je moet de voorwaarden creëren waarin die oudere zich comfortabel voelt. We hebben dat vertaald in de volgende uitgangspunten:

  • Een normaal huis met je eigen spullen en waar je met trots je familie en vrienden ontvangt.
  • Je kunt in het Ouden Huis wonen met en zonder zorgvraag. Bij toenemende zorgvraag is verhuizen niet nodig. Dat is voor veel ouderen een zegen.
  • Mantelzorgers weten dat degene die er backup is voor degene die ze ondersteunen. Zij kunnen rustig slapen en met vakantie.
  • Je kunt in Het Ouden Huis alleen of met zijn tweeën wonen. Overlijdt een van beiden dan is verhuizen niet nodig.
  • Het is bereikbaar voor elk inkomen.
  • In het complex woont een zorgechtpaar dat we zorgdragers noemen. Zij brengen rust en zekerheid. Dat geld voor de bewoners met een verpleeghuiszorgvraag maar ook voor de mensen zonder kwalen die een forse griep hebben.

We zijn op de goede weg. Ouderen zijn enthousiast over het concept. Een onderzoek laat zien dat 100.000 huishoudens kiezen voor deze woonvorm. We hebben er vertrouwen in dat we op de goede weg zijn en kijken uit naar de start exploitatie eind 2020.

 

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van het “ouden huis”. Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This