Een nieuwe woning of een bestaande woningen?

door | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

Op veel verjaardagen wordt erover gepraat. Verhuizen naar een bestaande woning of kiezen voor een nieuwe woning. Wat is nu wijsheid? Vaak is het een heel persoonlijke keuze, maar in de afweging is het verstandig een aantal argumenten mee te laten wegen. In dit blog zal ik enkele argumenten benoemen.

 

Alles lekker nieuw, zelfs je buren…
Een veel gehoord argument om te kiezen voor een nieuwe woning is dat je alles nieuw krijgt. Van stopcontacten tot keuken en van badkamer tot kozijnen. Alles is nieuw. Het is vaak een emotioneel argument. Waarom is het zo belangrijk dat je de eerste gebruiker bent?
Een ander veel gebruikt argument is dat alles nog ingedeeld kan worden zoals je zelf wilt en dat je veel keuzevrijheid hebt. Laten we even aannemen dat we hier spreken over een rijtjeshuis of bijvoorbeeld een 3-kamer appartement. Deze keuzevrijheid ten aanzien van de indeling van de woning, gaat vaak niet verder dan de indeling van keuken, badkamer en mogelijk een dakkapel of uitbouw. Deze aanpassingen zijn razend duur, want het zijn afwijkingen van de standaardwoning. Laten we eerlijk zijn, is deze indelingsvrijheid nu zo bijzonder? Een bestaande woning kun je ook verbouwen, en dan kom je al snel op dezelfde indelingsvrijheid.
Bij nieuwbouw is niet alleen de woning nieuw. Ook je buren zijn nieuw. Alhoewel je tegenwoordig al vroegtijdig contact kan leggen met toekomstige buurtbewoners en mogelijk buren, is het toch spannend naast wie je komt te wonen. Zelden kun je een nieuwbouwwoning kiezen op basis van je buren. Dat is jammer.
Uiteraard kan dit in bestaande woningen ook tegenvallen, maar de buren zijn er al en je kunt bewust kiezen naast deze buren te gaan wonen of niet. Dat geeft toch een andere situatie. Je bent iets meer in control.

 

Bestaande bouw, zekerheid of toch niet…Floqz wonen

Dan maar een bestaande woning kopen of huren? Je kunt de woning immers bezoeken, voelen, ruiken en een algehele indruk krijgen. Kijk wel even door de situatie heen. Tijdens een bezichtiging doen de verkopers hun best jou te verleiden. De woning ruikt lekker. Alles is opgeruimd. De tuin is aangeharkt en de kinderen logeren even bij opa en oma. En, oh ja, het deurtje dat niet goed sluit, wordt gemaskeerd. Alhoewel je snel een goede indruk kan krijgen bij een bestaande woning, is er ook veel geschiedenis. Deze wreekt zich in de loop van de tijd. De afvoer is niet berekend op een vaatwasser, er is een grondlucht te ruiken in de hal, de deur sluit niet helemaal en er is tocht.

Niet zelden is er geen duidelijke oorzaak te vinden. De verkoper kan er lang niet altijd op aangesproken worden en een eventuele beperkte garantieregeling van de makelaar helpt ook niet altijd. Je mag zelf op zoek naar de oorzaak en mogelijke oplossingen.Nieuwbouw heeft dan als voordeel, dat de woning opgeleverd wordt met een uitgebreide garantie. De woning is volgens de laatste bouwregelgeving gebouwd en de aannemer is eigenlijk altijd aanspreekbaar bij problemen.

 

Onderhoud
Nieuwbouw heeft nog een flink voordeel. Het benodigd onderhoud zal nog wel even duren. Meestal wordt er na 5 of 6 jaar een eerste schilderbeurt ingepland. Voor die tijd gaat het om jaarlijks service-onderhoud van installaties, zoals de mechanische ventilatie en bijvoorbeeld het smeren van deuren en ramen. Simpel onderhoud, zonder grote kosten.
Bij bestaande woningen is het zinvol om een bouwkundige keuring uit te voeren, zodat je weet welk onderhoud er aan zit te komen. Dat kan flink zijn. Denk aan onderhoud als gevolg van betonrot, houtrot, of vernieuwing van de dakbedekking. Grote kosten liggen dan op de loer. Ik besef mij ook dat in de huidige overspannen woningmarkt er lang niet altijd ruimte wordt gegeven om een bouwkundige keuring uit te voeren.

 

Heb jij een afweging te maken tussen verhuizen naar een nieuwe woning of verhuizen naar een bestaande woning? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en ga graag in gesprek op ons forum.

Kortom, verhuizen naar een nieuwe woning of toch niet?
Je merkt het al dat er verschillende argumenten zijn om te kiezen voor nieuwbouw of een bestaande woning. Hoe zwaar deze argumenten gelden is voor iedereen anders en in iedere situatie anders. Wees er in ieder geval bewust van.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This