Kiezen met hart en hoofd
Te koop (of te huur)! De woning waar je helemaal warm van wordt. Het hart maakt een sprongetje van blijdschap. Een woning in de buurt waar je wilt wonen, genoeg vierkante meters in de woning, een mooie buitenruimte en interessant geprijsd. Kortom, joúw woning. Maar je bent niet de enige die over die woning droomt. Je moet snel handelen anders is de woning weg. Even nadenken, waarom wilde je ook al weer verhuizen? En wat zijn de belangrijkste kwaliteiten die je zoekt in de woning? Vind je die allemaal terug in de droomwoning? Ja? Van harte gefeliciteerd! Nee? Wat ga je dan doen; verbouwen, accepteren dat de woning op onderdelen niet voldoet aan jouw wensen of loslaten?
Zoete broodjes vliegen snel
Ik heb een vriendin die naarstig op zoek is naar een nieuwe woning. Uit gesprekken met haar blijkt dat dit een flinke klus is. Woningen vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Bedenktijd is er bijna niet, bezichtigingen zijn teruggebracht tot één want er is toch genoeg belangstelling. Probeer in die markt je hart maar eens in bedwang te houden en het hoofd koel. Kun je blijven vasthouden aan de woonkwaliteit die voor jou belangrijk is?
Heb jij je droomwoning al gevonden, of ben je ook nog opzoek naar de perfecte woning? Deel jouw verhaal via ons forum.
Maak de juiste sprong
Verhuizen betekent over het algemeen een sprong voorwaarts in woonkwaliteit. Groter of juist kleiner, dichterbij werk/familie, buiten de stad of liever naar binnen, een tuin of graag een balkon. Deze elementen van de persoonlijke woonkwaliteit zijn eenvoudig te benoemen en te beoordelen bij een nieuwe woning. Er zijn ook functionele elementen die pas hun echte waarde tonen als er zorgen zijn: problemen met bewegen, moeite met persoonlijke verzorging. Zorgen waar we allemaal in meer of mindere mate mee te maken gaan krijgen.
Zorgen die voor ouderen niet ver van hen af kunnen staan. Maar hoe beoordeel je nu als oudere woningzoekende een woning op die specifieke functionele kwaliteit? Wat maakt een goede seniorenwoning? Een vraag die ik mijzelf stelde bij het schrijven van mijn vorige blog over het verhuisproces van mijn moeder. Een eenvoudig lijstje lijkt niet te bestaan, wel een woud aan richtlijnen en functionele kwaliteitseisen.
Top elf aandachtspunten
Ouder worden en oud zijn stelt specifieke eisen aan een woning simpelweg omdat de dagelijkse dingen niet meer zo eenvoudig gaan. Wat is nu écht van belang om te beoordelen of een woning in de basis geschikt is voor goed wonen en goed (ver)zorgen als de tijd daar is? Het gaat dan met name om zaken die met het casco van de woning te maken hebben en verandering moeilijk gaat of kostbaar is.
- Voldoende ruimte in de woning op de plekken waar het (straks) nodig is.
- Een hoofdslaapkamer met bewegingsruimte rond het bed (denk aan de manoeuvreerruimte voor een rollator). Een slaapkamer met tweepersoonsbed is ongeveer 3 x 4 m2.
- Ruime badkamer (minimaal 4 m2) waar je niet alleen zelf genoeg bewegingsruimte hebt, maar ook voldoende ruimte is voor hulp bij persoonlijke verzorging als dat aan de orde is.
- Keuken met voldoende ruimte om aan tafel te zitten en rond de tafel te bewegen. Alternatief kan zijn dat de keuken een open verbinding heeft met de woonkamer. Als een van de partners moeite krijgt met bewegen is het extra fijn om bij de dagelijkse dingen contact te houden met elkaar.
- Een goed en functioneel ingericht toilet waarbij de deur in de lange wand zit en zo ver mogelijk van de toiletpot af (slot aan potzijde). Afmeting is 0,9 x 1,2 m2.
- Gelijkvloers wonen, oftewel een woning zonder trappen.
- Een toilet op de slaapverdieping (in een woning waarbij op de eerste verdieping geslapen wordt).
- Als de mobiliteit afneemt en je meer aan huis gebonden bent, dan wordt het steeds belangrijker om goed uitzicht naar buiten te hebben vanuit een zittende positie.
Is jouw droomwoning een appartement? Let dan op een aantal zaken dat goed geregeld moet zijn in het woongebouw.
- Jouw voordeur is zonder traplopen bereikbaar. Oftewel, er is een lift aanwezig.
- Een stallingsplek voor een scootmobiel, inclusief elektriciteitsaansluiting.
- Gangen, galerijen en hallen van het woongebouw hebben geen drempels of de maximale drempelhoogte is 2 cm.
Kies bewust voor nu én voor later!
Hopelijk kan de lijst helpen bij de keuze voor jouw droomhuis. Met hart, hoofd en oog voor een ouder wordend lichaam.
Heb jij een aandachtspunt dat een plek verdient in deze lijst? Laat het ons weten!