Onderhuur bij woningcorporaties. De oplossing voor woningzoekenden?

door | Starters | 0 Reacties

Op dit moment zit de woningmarkt in Nederland op slot. Er is een groeiende vraag naar woningen. Woningzoekenden worden creatiever en zijn op zoek naar mogelijkheden om alsnog een woning te kunnen huren. Er zijn verschillende opties om toch een woning te huren zonder werkelijk de hoofdhuurder te zijn. Onderhuur kan een optie zijn. In deze blog neem ik jullie graag mee in de do’s and dont’s bij onderhuur..

Onderhuur?

Wat is onderhuur eigenlijk? Onderhuur is het huren van een woning zonder een huurcontract te hebben bij een woningcorporatie. Bij onderhuur huur je de woning van de hoofdhuurder en ben jij als onderhuurder niet verantwoordelijk voor de huurovereenkomst. De hoofdhuurder daarentegen is wel verantwoordelijk en blijft dit ook tot het einde van de huurovereenkomst. Vaak is het zo dat de onderhuurder huur betaalt aan de hoofdhuurder in plaats van aan de woningcorporatie. Dit is echter niet altijd het geval! In Nederland zijn de regels voor onderhuur niet altijd gelijk bij de woningcorporaties. Woningcorporaties zijn vrij om onderhuur wel of niet toe te staan. Sommige woningcorporaties verbinden er zelfs voorwaarden aan.

De eerste stap

Het is verstandig om voordat je als onderhuurder wilt wonen, eerst contact op te nemen met de woningcorporatie. Zo kun je voorwaarden achterhalen en nagaan of het überhaupt mogelijk is, gezien dit per woningcorporatie kan verschillen. Hiermee kun je jezelf een hoop onduidelijkheid en mogelijke discussies in de toekomst besparen. Als de mogelijkheid voor onderhuur is toegestaan bij de woningcorporatie, is het vervolgens belangrijk formeel (liefst schriftelijk) toestemming te vragen bij de woningcorporatie waarbij de hoofdhuurder huurt. Let daarbij goed op de voorwaarden die de woningcorporatie meegeeft.

Gestelde voorwaarden

De woningcorporaties kunnen verschillende voorwaarden stellen. De ene woningcorporatie is strenger dan de ander. Een woningcorporatie kan bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat een onderhuurder zich verplicht moet inschrijven bij de gemeente op het adres van de woning. Dit kan weer gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat huurtoeslag niet altijd mogelijk is bij onderhuur. Dit hangt af van verschillende factoren, namelijk het hebben van een laag inkomen en het zelf betalen van de huur als onderhuurder. Huurtoeslag moet zelf worden aangevraagd. Indien de hoofdhuurder al huurtoeslag ontvangt, dan is het niet meer mogelijk om als onderhuurder huurtoeslag te ontvangen. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan wat de voorwaarden zijn bij onderhuur. Zo ontstaan er geen negatieve gevolgen bij de keus tot onderhuur. Een woningcorporatie mag bijvoorbeeld ook een termijn verbinden aan onderhuur. Als dit het geval is, dan moet je vóór het verlopen van de termijn ander woonruimte hebben gevonden. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat onderhuur vaak als een tijdelijke woonoplossing wordt gezien door de woningcorporatie.

Ben je geïnteresseerd in onderhuur dan denkt Floqz met je mee

Meld je vandaag nog aan, plaats je woonvraag en ga met ons in gesprek op ons Forum over onderhuur! We brengen op ons Forum huurders en verhuurders van onderhuur bij elkaar.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This