Een avontuurlijk huis, een Tiny house

door | 22-04-2018 | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

Als je een gemiddeld inkomen hebt, is het mogelijk om in groepsverband een eigen huis te bouwen. In een eerder blog had ik daar al wat meer over verteld. Het is ook mogelijk helemaal zelfstandig je huis te bouwen, maar dan moet je creatief zijn. De Tiny House movement is een beweging, waarbij mensen een klein, eigen huisje bouwen. In dit blog zoom ik daar wat verder op in en kun je bepalen of dit misschien een antwoord kan zijn op jouw woonvraag.

Tiny houses?
Tiny houses zijn kleine huisjes, die op een frame met wielen zijn geplaatst, zodat deze aan een auto kunnen worden gekoppeld en worden verplaatst. De Tiny house beweging is over gekomen uit de Verenigde Staten. Als een reactie op de economische crisis en als verlangen naar vrijheid, minimalisme en ontspullen, werden deze kleine huisjes (vaak niet groter dan 23 m2) gebouwd. Tiny houses zijn enigszins te vergelijken met caravans. Tiny houses zijn echter bedoeld om permanent te bewonen, ook in de winter. Het voordeel van deze opzet is dat Tiny houses in de Verenigde Staten niet onder de bouwregelgeving vallen en dat geeft veel ontwerpvrijheid. Vrijheid, die hard nodig is om alle woonfuncties een plek te geven, maar die het ook mogelijk maakt om geheel zelfvoorzienend te zijn. Dat betekent namelijk nogal wat. De aansluiting op water, riool en het gas- en electranet is afwezig. Technisch bestaan er oplossingen, zoals helofytenfilters, zonnepanelen, regenwater zuiveringsinstallaties en composttoiletten, maar die moeten wel een plek krijgen in het toch al kleine huisje.

Welke vragen en overwegingen heb jij bij Tiny houses en microwoningen? Op ons forum gaan wij graag met jou in gesprek.

De Tiny house in Nederland
In Nederland vallen Tiny houses wel onder de bouwregelgeving, maar geeft de crisis- en herstelwet ruimte om af te wijken van de bouwregelgeving, het bouwbesluit. Diverse steden geven ruimte aan de bouw en plaatsing van Tiny houses. Een mooi overzicht en prachtige voorbeelden van Tiny houses in Nederland zijn te vinden op tinyhousenederland.nl.

De meeste Tiny houses worden gebouwd door de bewoners zelf, maar er bestaan ook bouwbedrijven die deze huizen verkopen of leasen. Om een Tiny house zelf te bouwen heb je al snel €25.000,- nodig en handige handjes. Wil je een kant en klaar Tiny house leasen of kopen, dan stijgt de prijs al naar €50.000,-. Een Tiny house zal vooral opgebracht moeten worden met eigen geld, want hypotheken zijn (nog) niet te verkrijgen op een Tiny house.

Tiny Houses NieuwegeinMicrowoningen
De Tiny house beweging heeft ook zogeheten microwoningen meer aandacht gegeven. Microwoningen zijn woningen, die slechts 40 m2 groot zijn. Kleine woningen, die ook beantwoorden aan de trends van minimalisme en ontspullen.
De microwoningen verschillen van de Tiny houses doordat ze iets groter zijn en niet verplaatsbaar zijn. Vaak zijn het gewoon kleine appartementen.
Ook bij de microwoningen zijn er prachtige voorbeelden te vinden. Kijk maar eens naar dit filmpje. Deze woonruimte in een appartementengebouw in New York is zeer efficiënt ingericht. Ik schat in dat alle woonfuncties in dit filmpje zijn geplaatst in een ruimte van 25 m2.

Wonen in dergelijk kleine woningen wordt een avontuur. Aan de ene kant ben je bevrijd van veel onderhoud en heb je geen ruimte voor veel spullen. Aan de andere kant worden ruimten multifunctioneel en dat vraagt ook om op te blijven ruimen en ruimtes continu aan te passen aan andere woonfuncties. Zoals architect Rietveld destijds al zei: wonen is een werkwoord. In het Schröderhuis in Utrecht heeft hij deze visie toegepast. Inspirerend als je geïnteresseerd bent in een microwoningen en Tiny houses.

Welke vragen en overwegingen heb jij bij Tiny houses en microwoningen? Op ons forum gaan wij graag met jou in gesprek.

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Praat mee over dit onderwerp op ons Floqz Forum

Share This