Ik wil een duurzaam huis!

door | Starters, Doorstromers, Senioren | 0 Reacties

Je kunt er niet meer omheen: duurzaamheid. Persoonlijk vind ik het een mooi thema, dat gaat over het mooier maken van onze wereld. Helaas is het vandaag de dag vooral een reactie op een periode, waarin wij de wereld aan het uitbuiten zijn.

Verhuizen naar een andere woning is het moment om ook stil te staan bij duurzaamheid. Wordt jouw energieverbruik groter of kleiner door de verhuizing? Als je van plan bent te verhuizen naar een andere woning, hoe kun je dan zelf zorgen voor een duurzaam huis en wat betekent dat financieel? In dit blog beperk ik mij tot het verduurzamen van een koopwoning.

Nieuwbouw of een bestaande woning?
Een nieuwe woning verbruikt nog maar weinig energie. Deze woningen voldoen aan hoge duurzaamheidseisen voor bijvoorbeeld isolatie en energieverbruik, maar … ze moeten uiteraard wel eerst gebouwd worden en dat is een flink energie-intensief proces.
Voor bestaande woningen is het energieverbruik zeer divers en grof gezegd afhankelijk van het bouwjaar en de renovaties, die in de voorbije jaren zijn uitgevoerd. Het energielabel, dat bij de verkoop opgesteld dient te worden, geeft een indicatie van het energieverbruik. Let op, want het werkelijke energieverbruik is ook afhankelijk van het gebruik van de woning. Laat je immers de ramen altijd open staan? Dan heeft isolatie weinig zin.

Je wilt verduurzamen, maar hoe?
Zelf hanteer ik nog steeds de Trias Energetica. De Trias Energetica gaat ervan uit dat de woning eerst goed geïsoleerd wordt en dat daarmee de energievraag flink verminderd. Vervolgens zorg je ervoor dat je zelf energie duurzaam opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Tot slot vul je de resterende energievraag in door fossiele energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Een HR gasketel is hier een voorbeeld van. De kunst is natuurlijk dat deze laatste stap niet nodig is. Zeker nu de overheid het gasverbruik (fossiel) flink wil terugbrengen en zelfs van het gas af wil.
Als huiseigenaar is er eigenlijk maar 1 manier om van het gas af te komen. Dat betekent alles elektrificeren. Concreet wek je op een elektrische manier je warmte op door bijvoorbeeld warmtepompen of infraroodpanelen, maar zorg je er ook voor dat warm water electrisch met boilers wordt opgewekt.
De leidraad Trias Energetica, zegt nog niks over welke technieken en producten je het beste kunt gebruiken. Al die soorten isolatie en installaties maken het zoeken naar de juiste technieken en producten ingewikkeld. Erg belangrijk hierbij zijn het type woning en het bouwjaar van de woning. Om mensen op weg te helpen en vooral belangeloos te adviseren, zijn er in diverse regio’s energieloketten opgericht door gemeenten, milieuorganisaties, woningbouwcorporaties en bewonersgroepen. In de Utrechtse regio is bijvoorbeeld jouwhuisslimmer.nl actief. Een aanrader!

Hoe betaal je de verduurzaming?
Als je wilt verduurzamen, dan kost dat geld. Dit kun je ook weer terug verdienen doordat je energierekening omlaag gaat. Soms zelfs helemaal naar een verbruik van €0,-. Helaas gaat de kost voor de baat en heb je eerst de maatregelen zelf te betalen. Dat kan op verschillende manieren. De Rabobank geeft op hun site aan welke mogelijkheden er zijn om dit te financieren. Er kan gebruik worden gemaakt van de energiebespaarlening, een extra hypotheek of van spaargeld.
Gelukkig helpt de overheid ook mee om de duurzame installaties betaalbaarder te maken. Op deze website wordt uitvoerig beschreven hoe je subsidie kunt krijgen op veel duurzame installaties, zoals zonneboilers en warmtepompen. Het is zeker de moeite, want de subsidie kan al snel 20% van de apparaatskosten bedragen.
Zoals gezegd is een verhuizing een belangrijk moment om over duurzaamheid na te gaan denken. Mocht de financiële ruimte echter ontbreken, ondanks de genoemde financieringsmogelijkheden en subsidies en wil je toch iets duurzaams doen? Zorg er dan voor dat je duurzame energie uit Nederland. koopt. Dan draag ook jij je steentje al bij.

Overweeg jij je aankomende woning te verduurzamen, of heb jij reeds ervaring met het verduurzamen van jouw woning? Laat het ons en andere woningzoekenden weten op ons forum. Met elkaar weten we meer!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This