Woningzoekenden zoek elkaar op!

door | Starters, Doorstromers, Senioren, Overig | 0 Reacties

Een aantal jaren geleden was ik in Brazilië bij vrienden. Ze zochten een nieuwe woning. Tot dat moment woonden ze in een gehuurde woning van een familielid, die daar zelf over wilde beschikken. Nu dus op zoek naar een nieuwe (sociale huur) woning.

In Nederland hebben we daarvoor een flinke “industrie” opgezet die zich bezig houdt met het verdelen van de sociale huurwoningen. Corporaties en instanties als Woningnet zorgen ervoor via relatief ingewikkelde procedures dat woningen worden verdeeld op een “eerlijke” manier. Inschrijfduur is daarbij belangrijk, maar om een woning te bemachtigen, wordt ook gekeken naar inkomen, huishouden en leeftijd. Het kan ook zijn dat lokaal nog extra bindingseisen of andere eisen worden gesteld. Erg ingewikkeld allemaal dus.

In Brazilië kennen ze dit ingewikkelde systeem niet of nauwelijks en zijn mensen veel meer op zichzelf en op elkaar aangewezen. Zoeken naar een nieuwe woning betekende voor onze vrienden, vrienden en familie benaderen en nagaan of ergens woonruimte beschikbaar is, maar ook gewoon de straat op gaan en zoeken naar borden “te huur”. Makelaars worden ook in de sociale sector ingezet om woningen – hoe klein ook- te verhuren en te verkopen. De vrije markt in de sociale sector…. Wat mij opviel is dat de mensen zelf het principe “wie het eerst komt, die het eerst maalt” nog best sociaal vonden. Transparantie geven aan de woningmarkt is dan wel nodig, zodat je als woningzoekende ook goed weet welke woningen er allemaal beschikbaar zijn en zo een goede keuze kan maken. Dit kan ook in Brazilië nog een stuk beter.

Terug in Nederland hebben wij (Floqz) de ambitie de woningmarkt veel transparanter te maken en de woonvraag van de woningzoeker centraal te stellen in plaats van het systeem of het aanbod. Het Nederlandse systeem voorkomt dat veel (woon)ruimte goed gebruikt kan worden. Er staan veel zolders, kamers en ander (commercieel en niet commercieel) vastgoed leeg. In Brazilië is dat veel minder het geval. Er zijn meer mogelijkheden om vastgoed te gebruiken. Overigens levert deze regelloosheid ook een aardig aantal minder leuke effecten, zoals gevaarlijke of ronduit schrijnende woonsituaties. Toch kunnen we in Nederland – ook binnen het systeem met al zijn regels – wel wat verbeteren aan de woningmarkt en meer (woon)ruimte beter gebruiken of ontsluiten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte boven winkels in de binnensteden. Deze staan vaak leeg en worden met bijzondere initiatieven mondjesmaat herontwikkeld.

Tijdens de WoonEvents die we in de afgelopen maanden gehouden hebben, werd ook door de bezoekers gevraagd om meer inzicht in de woonwensen van andere woningzoekenden. Zijn er woningzoekenden die ook een woning achterlaten? Zijn er woningzoekenden die een vergelijkbare woonwens hebben? Daarnaast blijft er een roep om transparantie in het aanbod. Waar vind je al het aanbod? Er zijn veel verschillende aanbiedingssites, die een klein deel van de woningmarkt bedienen. Het is erg versnipperd.

In de navolgende WoonEvents, maar ook via ons forum brengen we woningzoekenden meer actief met elkaar in contact en wisselen we woonvraagstukken en persoonlijke woningaanbiedingen uit. Dat vraagt in het begin wat tijd en doorzettingsvermogen, maar we gaan dat avontuur graag aan.

We laten op het forum zien wat woningzoekenden onderling kunnen betekenen voor elkaar en ontsluiten zo meer (woon)ruimte. Dat geeft meer mogelijkheden voor woningzoekenden en misschien kunnen we wel gelijkgestemden verzamelen die een nieuw project willen opstarten. Op het forum is daartoe al een oproep gedaan voor een seniorenproject , maar ook is er aangeboden om een deel van een woning te verhuren.

Wij nodigen woningzoekenden uit om op ons forum hun kennis in te zetten en zo anderen te helpen en daardoor hulp van anderen te ontvangen. Laten we stellen dat we op deze manier de Braziliaanse woningzoektocht in het Nederlandse systeem ook mogelijk maken. Met elkaar weten we meer! Op naar een vraaggestuurde woningmarkt.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.

Share This