Uiteindelijk toch een mooie plek in Utrecht

door | 0 Reacties

Het Woonavontuur van Manoesjka

Eerder hebben we het woonavontuur laten zien van Joke en Joost. Uiteindelijk kozen zij ervoor een woning te zoeken buiten de regio Utrecht, waar ze werken en wonen konden combineren en waar ze ook met hun ouders konden wonen. Dit keer interviewen we Manoesjka, die onlangs een woning in Lombok, Utrecht, heeft gekocht.

 

Wat was voor jou de reden om te gaan verhuizen?
Ik woonde in een huurwoning in Utrecht op basis van een huurcontract van een jaar. De woning, die ik huurde, was door de eigenaar verkocht en ik moest er dus na dat jaar ook echt uit.

 

Veel woningzoekenden weten niet meer waar ze nog een woning kunnen vinden. Waar ben je jouw zoektocht gestart?
Ik had de keuze tussen het zoeken en vinden van een nieuwe huurwoning of gaan voor een koopwoning. Ik had al wel wat ervaring op de huurmarkt opgedaan in het voorgaande jaar en dat was alles behalve makkelijk geweest. Ik had geen vast arbeidscontract. Ik kon ook niet zo maar 3x het huurbedrag of zelfs 4x het huurbedrag neerleggen, zoals sommige verhuurders vereisen. Daarnaast was de rente zo laag dat ik in een koopwoning beter af was dan in een huurwoning. En dus stortte ik mijzelf op de koopmarkt. Ik besloot geen aankoopmakelaar in de arm te nemen en heb vooral gezocht via Funda.

 

Een droomhuis voldoet aan al je woonwensen. Dat is vaak onhaalbaar. Zeker in deze overspannen markt. Heb jij je woonwensen bijgesteld tijdens je zoektocht?
Ja, mijn woonwensen zijn bijgesteld. Ik was namelijk niet de enige, die op zoek was naar een koopwoning. De markt trok aan en vele starters zochten iets betaalbaars. Overbieden begon langzaam normaal te worden. Ik heb in de loop van mijn zoektocht ontdekt waar ik wel en waar ik geen concessies op wilde doen.
Ik heb vastgehouden aan mijn wens om 2 verdiepingen te willen. Ook wilde ik een woning met veel lichttoetreding en waar niet van alles aan hoefde te worden verbouwd. Iets dichtbij het station en makkelijk naar de snelweg, voorzieningen -zoals de supermarkt- dichtbij. En vooral ook een woning waar ik qua hypotheeklasten niet krom voor hoefde te liggen. Wensen die ik (gedwongen) heb bijgesteld: het vinden van een grondgebonden woning, de buurt waar ik wilde wonen, de ruimte (oppervlakte) en een buitenruimte op het zuiden, zoals een tuin of balkon.

 

Wat is het resultaat uiteindelijk? Welk huis heb je gevonden?
Ik heb een koopappartement gevonden waar ik inmiddels alweer een paar jaar heerlijk woon in de wijk Lombok, Utrecht. Het was de eerste woning die ik bezocht in een andere buurt dan waar ik tot dan toe op gericht was, namelijk Utrecht Oost. Ik werd aangenaam verrast. Mijn zoektocht kostte me ongeveer een half jaar. Achteraf bezien is het enige waar ik misschien minder op had moeten inleveren, het aantal vierkante meters. Maar omdat ik woon op twee verdiepingen, is het voorlopig ook wel goed zo.

 

Wat zou je andere woningzoekenden meegeven?
Ik zou andere woningzoekenden mee willen geven, goed na te denken over de wensen waar je echt niet op wilt inleveren. Als je ergens spijt van krijgt, kan je dat niet zomaar compenseren. En ik zou altijd aanraden, als je iets leuks hebt gezien en je hebt wat tijd, om op verschillende tijdstippen van de dag te gaan kijken hoe de buurt is; de drukte, de geluiden, het ritme van de mensen.

Wil jij met ons napraten over dit woonavontuur van Manoesjka, of ben je net gestart aan jouw woonavontuur? Dat kan op ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.