Tijdelijk een woning om te kunnen bouwen aan een Tiny House

door

Anke heb ik ontmoet op het eerste WoonEvent in Amersfoort (januari 2020). Anke is enthousiaste deelnemer en – inmiddels kartrekker – van het Floqz | Idea “Tiny Rock Town Amersfoort”. Onderwijl vond ze ook nog een woning, waar Anke nu met haar vriend Ilja woont en waarvandaan het makkelijker bouwen is aan hun Tiny droom in Amersfoort. Welke ervaringen in haar Woonavontuur nemen Anke en Ilja mee?

1. Wanneer zijn jullie gestart met de zoektocht naar een nieuwe plek?

Wij zijn gestart met het actief zoeken naar een woning voor ons samen toen Ilja mei vorig jaar terugkwam van zijn studie in het buitenland en ik (Anke) alweer een jaar bij mijn ouders woonde. Hiervoor hadden wij een woning op basis van tijdelijke verhuur waar wij helaas uit moesten.

We zochten naar een huis dat niet groot hoefde te zijn en we wilden niet teveel betalen voor deze plek. Tevens waren wij net klaar met onze studie en hadden wij ook geen groot budget.

2. Hoe ziet jullie gewenste plek eruit?

Onze grote droom is klein. We willen duurzaam wonen, met veel ruimte & groen eromheen. Het huis zelf hoeft niet groot te zijn. Maar wel groot genoeg voor 2 personen om ieder je eigen ding te kunnen doen. Daarom zou een Tiny House het beste bij ons passen. Wij hebben er eentje ontworpen van 35m2 met een vide. Het liefst zouden we in Amersfoort wonen samen met gelijkgestemden, waar je ook faciliteiten deelt en je maatschappelijk inzet voor de buurt. Wij zouden het huisje graag zelf willen bouwen van restmateriaal met hulp van een expert.

3. Welke acties hadden jullie ondernomen om een nieuwe plek te vinden?

We hebben voornamelijk ons netwerk gebruikt. We hebben een online flyer gemaakt en die met ons netwerk gedeeld. En natuurlijk waren we al jaren lid van WoningNet en zochten we via de particuliere verhuurders.

Voor het Tiny House zijn we voornamelijk nog bezig met de initiatiefgroep om te kijken hoe we alles aan gaan pakken en zijn we samen aan het zoeken naar een geschikte plek.

4. Voldoet jullie gevonden woning aan jullie wensen?

Wij wonen nu via de Alliantie in een mooie nieuwbouwflat in Amersfoort Schothorst. Dit hebben wij kort geleden via WoningNet gekregen. Wij moesten zelf even schakelen, omdat wij dachten dat we niet zo snel meer voor een woning zouden worden uitgekozen.

Mede daarom waren we al gestart met de plannen van ons Tiny House. Dit willen wij nog steeds, maar we nemen er nu wat langer de tijd voor om een geschikte plek vinden waar we ons huisje mogen neerzetten. Dit is nog erg lastig en het kost ook veel energie en tijd.

5. Welke tips kunnen jullie andere woningzoekenden meegeven?

Kijk eerst naar hoe je zelf zou willen wonen en kijk dan of zoiets er al is of dat je het zelf op moet gaan zetten. Daarnaast was het bij ons zo dat we het hadden opgegeven om via de reguliere wijze een woning te vinden en het toch ineens wél op ons pad kwam. Dit gaf ons wel even de ruimte om te kijken naar alternatieven en dat heeft ons veel opgeleverd.

Verbreed je horizon, focus niet op 1 soort woning (sta open voor alternatieven) en deel vooral je droom met anderen!

Zou je ook in een Tiny House willen wonen in Amersfoort of heb je tips voor ons om onze droom te kunnen realiseren? Stuur dan gerust een mailtje naar tinyrocktownamersfoort@gmail.com.

Praat mee over dit onderwerp op het Floqz Forum

Wil jij met ons napraten over dit woonavontuur Anke en Ilja, of ben je net gestart aan jouw woonavontuur? Praat mee op ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.