Wonen én werken in het buitengebied

door | 0 Reacties

Het Woonavontuur van Joke en Joost

Onlangs was ik aanwezig bij de opening van minicamping het Wielseveld in Eck en Wiel in de Betuwe. Joke en Joost zijn goede vrienden van mij en hebben deze camping met woning gekocht. Na een flinke verbouwing hebben ze een prachtig resultaat bereikt. Hun verhaal is inspirerend voor vele woningzoekenden en daarom zocht ik ze op voor een kort interview over hun woonavontuur.

 

Waarom besloten jullie te verhuizen uit jullie woning in Nieuwegein?
Wij hebben het huis in Nieuwegein gekocht met het idee dat we na een paar jaar weer zouden verhuizen. We waren op dat moment op zoek naar een betaalbare woning met een redelijke tuin in de omgeving van Utrecht. Ons huis hoefde niet groot of nieuw te zijn.
Bij de aanschaf van die woning hadden wij de wens om op termijn een huis te kopen in de landelijke omgeving, met een ruime tuin en vrije ligging. Door de economische crisis heeft het wat langer geduurd voordat wij een nieuwe woonplek gingen zoeken, maar na de crisis was het mogelijk om ons huis zonder schuld te verkopen en zijn wij op zoek gegaan naar een nieuwe woonplek.

 

Hoe verliep jullie zoektocht naar een nieuwe woonplek?
Na het bestuderen van een aantal interessante opties op en rondom de Utrechtse Heuvelrug, hebben we onze focus verplaatst naar de Betuwe met uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug. De Betuwe is immers een stuk betaalbaarder, bleek uit onze zoektocht op Funda. Ook hadden we al snel door dat een woning met grote tuin veel onderhoud vergt en dat zou een grote belasting op onze vrije dagen zijn. We zijn daarom op zoek gegaan naar een woning waar we ons werk en onze woonwensen in konden combineren.

 

Op welke manier heb jij je woonplek gevonden?  Deel jouw verhaal via ons forum.
 

En dan vind je een mooie plek in Eck&Wiel in de Betuwe?
Op onze zoektocht zijn we verschillende projecten tegengekomen, die goed bij ons zouden passen. We waren in de race om het poortgebouw van de Hoogstraat boven op de Heuvelrug te mogen opknappen en te bewonen. We hebben gekeken naar een kaal terrein van Staatsbosbeheer waar we een eigen woning mochten gaan bouwen in de buurt van Woudenberg en we hebben een woning in Doorn op het oog gehad waar we in de tuin een extra sustainerhome woning wilden gaan plaatsen, zodat we daar gezamenlijk met de ouders van Joost konden gaan wonen. De wens om ook samen met de ouders van Joost te gaan wonen, werd tijdens onze zoektocht steeds duidelijker. Kortom we waren op zoek naar een uitdagend project.

Camping kopenUiteindelijk vonden we via campingtekoop.nl een woning in Eck en Wiel met een vergunning voor het houden van 25 kampeerplaatsen en een bungalow, kortom een minicamping. Dit paste perfect in onze wens ruim en vrij te wonen en de wens om werk en wonen te combineren. Daarnaast biedt deze vorm van wonen en werken ons de mogelijkheid om onze ‘rijkdom’ (gevoel van vrijheid, de rust, het mooie uitzicht en de mooie natuur) te delen met anderen, iets wat graag we doen. Dat zal wel komen door onze sociale achtergrond.

 

Jullie hebben een prachtige plek gevonden, waar werk en wonen gecombineerd konden worden en ook de ouders van Joost een plek konden krijgen. Hoe maak je dat financieel haalbaar met een middeninkomen?
Na ons eerste bezoek waren we meteen verkocht van de woning en zijn we rechtstreeks naar een hypotheek verstrekker gegaan. Die wist ons te vertellen dat het een uitdaging zou worden om het project gefinancierd te krijgen, omdat hypotheek verstrekkers ons project al snel als een bedrijf labellen in plaats van een woning. Door het project op te splitsen in een woning- en een campinggedeelte werd het mogelijk om het project te financieren. Het woninggedeelte hebben wij via een hypotheek gefinancierd. Het campinggedeelte hebben wij grotendeels gefinancierd met eigen middelen. We hebben de afgelopen jaren veel geld op zij kunnen leggen door jaarlijks de hypotheek flink af te lossen. Het overige gedeelte hebben wij door middel van een familiaire lening kunnen financieren.

 

Maar de financiering moet terugbetaald worden. Op welke manier kun je de financiering terugbetalen?
Met de structurele inkomsten van het werk van Joke, de verhuur van de bungalow aan mijn ouders en met de variabele inkomsten van de kampeerplaatsen moet het haalbaar zijn voor Joost om fulltime voor de camping te zorgen en de camping en haar gasten de aandacht te geven die het verdient. Tegelijkertijd wonen wij op een schitterende plek in alle vrijheid en rust die we voor ogen hadden. Als bonus mogen wij ons ‘geluk’ delen met vele anderen!

Wij zijn na ons woonavontuur tot het inzicht gekomen dat wij veel meer kunnen door ons (verborgen) netwerk te benaderen en onze verborgen talenten in te zetten. Er is veel meer mogelijk op de woningmarkt! Het kan veel slimmer.

Het mooie verhaal van Joost en Joke vraagt om navolging. Op welke manier heb jij je woonplek gevonden? Welke hobbels kwam je daarbij tegen? Op ons forum ga ik graag met jou in gesprek.

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.