Op het water wonen kan ook!

door | 0 Reacties

Het Woonavontuur van Teun en Ineke

Door mijn netwerk werd ik getipt op het bijzondere woonavontuur dat Teun en Ineke beleefd hebben. Onder het mom “er is meer mogelijk, dan we op voorhand denken”, is dit een mooi, inspirerend verhaal. Teun en Ineke hebben ervoor gekozen om op het water te gaan wonen. Hoog water is voor hen geen probleem meer!

 

Waarom waren jullie op zoek naar een andere woning?

Onze kinderen waren het huis uit en mijn vrouw werkte in Utrecht. De keus was: gaan we ons huis in Gorinchem verbouwen/aanpassen of zullen we gewoon eens ergens anders gaan wonen. De keus was snel gemaakt, want wij waren allebei erg gecharmeerd van Utrecht.

 

Waar zochten jullie een andere woning en hoe verliep dat zoekproces?
We hebben gezocht op Funda, maar zijn ook geregeld naar Utrecht gegaan met de fiets en hebben op die manier de stad nog verder verkend: waar zouden we dan willen wonen, hoe ziet de wijk eruit, wat is er allemaal in de buurt? Toen we op een van die fietstochten spontaan langs een woonschip fietsten, waren we daar snel voor gevallen. Mijn vrouw is een schippersdochter en ze had wel een wens om ooit nog eens op een schip of ark te gaan wonen.

Wat hebben jullie aangepast aan het schip en hoe is het nu ingedeeld?
Wij hebben gezorgd dat de motor gereviseerd is, de stuurhut hebben we eraf gehaald en in een iets groter formaat teruggebouwd. Deze was namelijk helemaal rot en lek! We hebben het helemaal in de look van het oude schip weten te houden. We hebben ook gezorgd dat we een fijn terras op de wallenkant kregen, waardoor we echt een heel idyllisch plekje onder de bomen hebben. In de oude schipperswoning (de bedstede zat er nog in) hebben we onze slaapkamer gemaakt. De woonkamer konden we daardoor iets verlengen waardoor we ook een bureau neer konden zetten waar we aan kunnen werken. De doorgangen vanuit de gang naar de stuurhut en vanuit de stuurhut naar beneden, de slaapkamer hebben we verruimd: de mensen waren vroeger toch een stukje kleiner! ????
Wat is jullie tegen gevallen en wat is jullie mee gevallen?
Het enorme werk dat kleeft aan het onderhoud van een schip. Dat is niet meer een kwestie van 1x per 6 jaar even goed de buitenboel schilderen, maar dit is elk jaar opnieuw een klus die gewoon moet.

 

Wat komt er financieel bij kijken? Is er bijvoorbeeld een hypotheek op mogelijk? Hebben jullie jaarlijkse kosten voor de plek?

Toen wij het schip kochten konden we de hypotheek bij de ING bank afsluiten. Die sluit nu deze hypotheken niet meer af, dus als je nu een schip koopt kan het volgens mij alleen nog bij de Rabobank. Het is een lastige hypotheek, want je hebt geen onroerend goed dat als onderpand kan dienen. Het is roerend (varend) goed, dus bij kwade zin, zou je kunnen wegvaren……….Je betaalt met je hypotheek eigenlijk het recht om ergens te liggen. Wij hebben het schip namelijk inclusief ligplek gekocht. We betalen pacht aan Rijkswaterstaat voor de wallenkant: dat gaat gewoon per m2: hoeveel je gebruikt, betaal je. (€9,- per m2 per jaar)

 

Welke tips/advies zouden jullie woningzoekenden mee willen geven, gelet op jullie woonavontuur?
Volg je hart en minder je portemonnee. Met andere woorden: je betaalt ook voor de plek!!

Praat mee over dit onderwerp op het Floqz Forum

Wil jij met ons napraten over dit woonavontuur de familie Lasut, of ben je net gestart aan jouw woonavontuur? Praat mee op ons forum!

Blogs

Hoe wil jij wonen?

Floqz verbindt jouw woonvraag met aanbod, inspiratie en gelijkgestemden. Door een zoekadvertentie te plaatsen word je vindbaar voor aanbieders.