Een mooi nieuwbouwplan, maar waar let je op? (Deel 1)

door

Veel woningzoekenden hebben een voorkeur voor nieuwbouw. In een eerder artikel hebben we al eens stil gestaan bij de keuze voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. Als je voor een nieuwbouwwoning kiest, waar moet je dan op letten? Plattegronden en driedimensionale plaatjes laten steeds beter ervaren wat de kwaliteit is van de nieuwbouwwoning, maar let vooral op wat er niet is. Dat staat helaas niet op het mooie plattegrondje of de driedimensionale tekening.


Kwaliteit?

Nieuwbouw moet aan veel (woon)technische kwaliteitseisen voldoen. Deze zijn in het Bouwbesluit opgenomen. Hierin zijn bijvoorbeeld de isolatiewaarde van het dak of de wanden, maar ook de minimale afmeting van een slaapkamer of woonkamer beschreven.
Met het Bouwbesluit kunnen we uitgaan van een minimaal, acceptabele kwaliteit van de woning. Maar kwaliteit is ook erg persoonlijk. Wat de een mooi, lelijk, handig of noodzakelijk vindt, is voor de ander slechts een bijzaak. Of een woning een hoog kwaliteitsniveau heeft, is dus ook afhankelijk van de persoon zelf.

Top 10 waar je scherp op moet letten
Met de minimale Bouwbesluiteisen in het achterhoofd en het besef dat een kwalitatief hoogwaardige woning ook erg verschilt per persoon, hebben we 10 technische en woontechnische onderdelen opgesomd in 2 blogs. Met deze 10 onderdelen kun je erg handig en snel de woning, die jou aangeboden wordt, beoordelen. Onderstaand de eerste 5 onderdelen.

Buitenruimte
Vroeger stond de verplichting, dat elke nieuwe woning een buitenruimte nodig had, een tijdje niet meer in het Bouwbesluit. In binnensteden was dit soms lastig te realiseren. Een balkon, terras, of tuintje zat er dan niet altijd in. Tegenwoordig is het weer opgenomen. Een buitenruimte betekent voor veel woningzoekenden een flinke kwaliteit. Let er dus op dat de woning waarin jij geïnteresseerd bent ook voldoende buitenruimte heeft en of het gaat om een privé buitenruimte, of een collectieve buitenruimte. Dit laatste is mogelijk bij kleine woningen, maar geeft uiteraard een hele andere beleving. Bij de beoordeling van de buitenruimte kun je kijken naar de oppervlakte, maar let ook op de oriëntatie van deze buitenruimte op de zon en naastgelegen gebouwen, die de privacy verminderen. Deel het balkon of het tuintje gewoon eens in met meubels en beoordeel dan of dit voldoet aan jouw wensen.

Bergruimte
Naast de buitenruimte is ook voldoende bergruimte een veel gehoorde misser in nieuwbouwwoningen. We verzamelen steeds meer spullen. Al deze spullen moet je ook ergens kwijt kunnen. In de woning is niet zelden een kleine bergruimte gecreëerd waar tevens de verwarmings- en ventilatie installaties zijn geplaatst. Dat levert niet erg handige bergruimtes. Waar plaats je de kast? Tegen welke wanden kun je planken monteren?
Naast een inpandige berging is er ook vaak een buitenberging. Volgens het Bouwbesluit moet dit minimaal 5 m2 zijn. Handig om je fiets of brommer in te stallen. Soms is er sprake van een collectieve berging.
In bergruimtes is het ook prettig om een stopcontact te hebben, zo kun je bijvoorbeeld allerlei apparaten opladen in je bergruimte.

Indeling slaapkamers
Naast de woonkamer is de slaapkamer een belangrijk vertrek. In studio’s worden ze gecombineerd en dat doet veel met de privacy beleving. Zo veel, dat studio’s eigenlijk maar door 1 persoon kunnen worden bewoond. Bijna alle appartementen beschikken over 1 of 2 slaapkamers. Een 2e slaapkamer is ook handig als werkkamer of logeerkamer.
Ook bij een slaapkamer helpt het om deze in te richten met meubels. 14 m2 betreft een mooie oppervlaktemaat voor een 2-persoonsbed en een garderobekast. Kijk bij de inrichting scherp naar de indeling die getekend is. Ik kom veel indelingen tegen, waarbij je niet om een bed heen kan lopen (bij een 2-persoonsbed wel handig), of een bed van 2,00 meter lang. Tegenwoordig zijn veel bedden al snel 2,20 meter lang. Bij de inrichting zijn de positie van het raam, de plaatsing van een radiator, de aanwezigheid van stopcontacten en de draairichting van deuren allemaal beperkingen. Hier kun je geen meubels plaatsen.

Parkeerruimte
Elke nieuwbouwwoning moet voldoen aan een parkeernorm. Deze parkeernorm geeft aan hoeveel parkeerplaatsen er per woning beschikbaar zijn. Dat verschilt enorm per stad en regio. In de grote steden zien we steeds lagere parkeernormen en is er voor de auto nog weinig plek. Goed openbaar vervoer, fietsverbindingen en deelauto’s zijn dan vaak het alternatief voor de auto.
In kleinere steden is vaak ruim parkeergelegenheid aanwezig. Soms met een privé parkeerplaats. Let daarbij op, hoe ver deze parkeerplaats van de entree afligt.

Levensloopbestendig?
We worden steeds ouder en dat gaat vaak met fysieke gebreken. Mensen moeten ook steeds langer thuiswonen, aangezien veel aanleunwoningen en verzorgingshuizen zijn gesloten en verdwenen. Dat betekent dat we meer gaan eisen van woningen. Vraag eens of de woning waarin jij geïnteresseerd bent voldoet aan de eisen van Woonkeur? Ofdat de woning rollator- of zelfs rolstoel- bezoekbaar of bewoonbaar is. De woning mag dan niet hoge drempels hebben in huis, maar ook niet buitenshuis. Als maximale drempelhoogte wordt 2 cm aangehouden door het Bouwbesluit. Vooral de drempel richting balkons in appartementen en de drempels in de entreegebouwen zijn nog wel eens te hoog. Let daar specifiek op! Als je een scootmobiel hebt, is het ook handig dat deze op te laden is. Bijvoorbeeld in de buitenberging, maar is er dan – in geval van een appartement – een lift aanwezig? Ook draaicirkels van een rolstoel en een rollator in de verschillende vertrekken zijn belangrijk om te beschouwen. Zeker bij kleine of smalle vertrekken, zoals gangen, badkamers en wc’s. Vaak zijn deze draaicirkels ingetekend in de plattegrond. Vraag hier om bij de ontwikkelaar. Heeft deze de tekeningen niet, dan is het extra belangrijk dit verder te onderzoeken. Op deze site staan nog veel meer tips om te beoordelen hoe levensloopbestendig de woning is.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op de Floqz Community.

Blogs

Is de Floqz Community iets voor jou?

Floqz helpt starters, doorstromers, senioren en overige woningzoekenden verder. De Floqz Community inspireert met verdieping, uitwisseling, kennisdeling én een netwerk dat aansluit bij jouw woonwens. Zo helpen we jou op weg naar je volgende woonplek.

Share This